Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mikael Damberg, S: ”Ska inte vänja oss”

Fler poliser, kameror och skärpta straff är den viktigaste åtgärden mot gängkriminaliteten på kort sikt menar inrikesminister Mikael Damberg.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Inrikesminister Mikael Damberg, S, besökte Angered under måndagen.

Syftet var bland annat att få en lägesbild av gängkriminaliteten i Göteborg och hur polis och socialtjänst arbetar.

– Vi ska inte vänja oss vid en situation där det skjuts eller där kriminella upprättar vägspärrar, säger Mikael Damberg.

Den senaste tidens konflikter och händelser i den gängkriminella miljön i Göteborg, med skjutningar och egna vägspärrar, gjorde det extra aktuellt för inrikesminister Mikael Damberg att göra ett besök.

– Eftersom Göteborg har haft en period med röda konflikter, allvarliga konflikter i gängmiljöer, ville jag lyssna lokalt hur polisen resurssätter och prioriterar och hur man jobbar med kommunen och fastighetsägare för att åstadkomma en långsiktig vändning, säger han. 

Mikael Damberg på promenad från Hjällbo till Hammarkullen vid måndagens besök i östra Göteborg.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gjorde rundvandring

På måndagen gjorde Mikael Damberg bland annat en rundvandring i Angered, från Hjällbo till Hammarkullen.

– Där gör de kommunala bostadsbolagen stora investeringar för att bygga bort den otrygghet som finns i området. Jag hade också en diskussion med socialtjänsten som berättade om hur de jobbar med att fånga upp unga människor som riskerar att fara illa i kriminella miljöer. Där har Göteborg gjort ett antal omhändertagande, konstaterar han och fortsätter:

– Det är spännande eftersom det handlar om att lagstiftningen ska se till barnens bästa. Där går regeringen nu in med pengar för att lyfta kostnader för kommuner som måste omhänderta barn som annars hamnar i väldigt farliga och dåliga situationer.

Inrikesminister Mikael Damberg ville få en lokal lägesbild av polisen vad gäller gängkriminalitet och hur samarbetet mellan polis och socialtjänst fungerar.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mikael Damberg pratar om en expansiv fas och en stat med större muskler. Han menar att den allra viktigaste åtgärden på kort sikt är att ge polisen utökade resurser.

– Det anställs poliser varje halvår just nu. Det sätts upp fler kameror som ökar tryggheten, vi skärper straffen och ger polisen nya befogenheter. Vi räknar med 150 nya kameror i hela landet i år, framför allt i de utsatta områdena, säger han.

Skydd till vittnen

En annan åtgärd som inrikesministern framhåller som särskilt viktig är att bryta tysthetskulturer:

– Vi tittar på stöd och skydd till vittnen och utreder även skärpta straff för övergrepp i rättssak, där man hotar vittnen. Även anonyma vittnen och kronvittnen utreds, det handlar om ett helt paket av åtgärder.