Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Medger: Permissionen var en felbedömning

En stor polisinsats pågick vid Nordstan under torsdagen.
Foto: Läsarbild

En dömd mördare fritogs under tisdagen under en bevakad permission i Kungsbacka.

På Statens institutionsstyrelse, SiS, där den 18-årige mannen avtjänar sitt straff, erkänner man nu att man gjort ett fel i riskbedömningen inför hans permission.

– Det är klart att det inte var så här det skulle bli, säger Ola Karlsson Rühmkorff, chef för kommunikatiosenheten på SiS.

Den morddömde 18-åringen avtjänar sitt tre år långa straff med sluten vård på Statens institutionsstyrelse, SiS. 

Han dömdes 2018 för ett mord på en pizzeria i Rinkeby i januari 2018, enligt uppgifter till GT. Mannen var då 17 år gammal, och var därför föremål för ungdomsvård med hänvisning till att han inte var myndig.

Vid tolvtiden i tisdags var mannen på bevakad permission med två behandlingsassister från SiS, när två män plötsligt dök upp i en taxi och fritog honom framför hans vårdare. Sedan försvann de från platsen.

”Ingår i verkställighetsplanen”

Ola Karlsson Rühmkorff är chef för kommunikationsenheten på SiS. Enligt honom är permission ett led i rehabiliteringen av unga kriminella.

– När det gäller vistelse utanför institutionen så är det något som ingår i verkställighetsplanen för de som är dömda till sluten ungdomsvård. Sköter man sig och har gjort framsteg i sin behandling så har man rätt till det enligt lag, förklarar han.

Bild från mordet på pizzerian i januari 2018.

18-åringen uppfyllde enligt Karlsson Rühmkorff alla kriterier för att få gå på permission.

– Man gör en säkerhetsbedömning i flera led. Man beslutar om förutsättningarna, hur långt man får åka. Vi bedömde att det fanns betryggande omständigheter för den här korta vistelsen, säger han.

Skulle man kunna säga att ni brustit i er säkerhetsbedömning, eftersom mannen blev fritagen?

Det är klart att det inte var så här det skulle bli. Vi hade ju planerat för att det här skulle gå att genomföra, säger Karlsson Rühmkorff.

”Ett misslyckande”

Marcus Lindberg, institutionschef på Sis ungdomshem, säger till SVT Väst: 

– Vi ser det här som ett misslyckande och tittar på var våra rutiner har brustit.

Balansen mellan rehabilitering och säkerhet är svår, menar Karlsson Rühmkorff.

– Man kan inte sticka under stol med att det är en utmaning att kombinera säkerhet med en konkret behandlingsinsats.  Vi möter grupper av ungdomar i dag som är vana vid att använda sig av våld på ett helt annat sätt än innan. Det finns en gammal diskussion om lagstiftningen hänger med samhället, men vi har agerat efter den lagstiftning som finns i dag, säger han.

Två anhållna

Under onsdagen och torsdagen gjorde polisen en rad insatser i Göteborg och under fredagen satt två personen anhållna, misstänkta för inblandning i fritagningen av 18-åringen. 

GT har sökt åklagaren, men utan att lyckas.

Mordet som 18-åringen dömdes för har enligt GT:s uppgifter kunnat kopplas till konflikten mellan de två gängen ”Shottaz” och ”Dödspatrullen” i nordvästra Stockholm och polisen har under fredagen utfärdat ett rikslarm för att få tag på honom.

– Det är inte säkert att personen vi letar efter är kvar här, sa Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst under fredagsmorgonen.