Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mattias Krantz, SD, överklagar domen

Mattias Krantz, SD, dömdes i tingsrätten för ha sexuellt ofredat två kvinnor.Foto: SVEN LINDWALL
Grillplatsen hemma hos toppolitikern där delar av händelseförloppet ägde rum under midsommar 2018.Foto: Polisen

Sverigedemokraternas toppnamn i Mark, Mattias Krantz, dömdes i tingsrätten för att ha sexuellt ofredat två kvinnor på en midsommarfest, inför ögonen på de egna partikamraterna.

En dom han kommer överklaga.

– Vi kommer lämna in överklagandet under dagen idag, säger advokaten Caroline Pantzar. 

Borås tingsrätt dömde Mattias Krantz, toppnamnet för Sverigedemokraterna i Marks kommun, mot sitt nekande för fyra fall av sexuellt ofredande. Han var misstänkt för sammanlagt sex fall av sexuellt ofredande och friades alltså från två av dessa anklagelser. 

Straffvärdet låg på två månaders fängelse men Krantz dömdes till villkorlig dom och totalt 46 800 kronor i dagsböter. 

Han dömdes också att betala 15 000 respektive 5 000 kronor i skadestånd till kvinnorna.

Torsdagen är sista dagen att överklaga tingsrättens dom och Krantz advokat säger att de kommer lämna in en överklagan under dagen.

– Vi tycker att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning och vill ha en prövning i hovrätten, säger advokaten Caroline Pantzar. 

Kommer ni åberopa någon ny bevisning?

– Nej, det finns ingen ny bevisning än vad som förefarit i tingsrätten. 

Tvingades till ”time out” 

Den lokala gruppledaren och mångårige kommunpolitikern Mattias Krantz tvingades ta ”time out” från sina uppdrag och lämnade gruppledarposten sedan han anklagades för att vid flera tillfällen ha sexuellt ofredat en partikamrat samt en tonårsflicka på en fest, där ett stort antal av partiets medlemmar deltog.

De två andra fallen av sexuellt ofredande som han dömdes var var riktade mot samma kvinnliga partikollega. 

Han har genomgående nekat till misstankarna och har i förhör menat att anmälningarna gjordes som ett sätt att ”få bort och oskadliggöra honom” och göra honom icke valbar till olika positioner inom partiet. 

– Det är påhitt alltihopa, säger han i förhör.

Tingsrätten tog också upp den interna konflikten i sin dom, men kom fram till att fyra fall av sexuellt ofredande gick att styrka oberoende av konflikten.

 

Så här lät det när SD-toppen åtalades tidigare i år.