Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Männens konflikt slutade i dödsattack med yxa

Mannen dömdes i tingsrätten för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.
Foto: Polisen
Dådet inträffade i ett koloniområde i Varberg på midsomma i fjol.
Foto: Polisen

Mannen i 50-årsåldern gick till attack med yxa mot en jämnårig bekant – som avled på sjukhus en månad senare. 

Mannen friades från mord men dömdes till sju års fängelse för grovt vållande till annans död.

På tisdagen skärpte hovrätten straffet till åtta års fängelse.

– Jag hade hoppats på en annan utgång, jag var försiktigt optimistisk, säger mannens advokat Anders Roy. 

På midsommarnatten i fjol kom ett larmsamtal från det fridfulla koloniområdet i Varberg.

– Mitt ex slog min nuvarande pojkvän med en yxa i huvudet. För han vill inte att han ska träffa mig, berättade den inringande kvinnan för larmoperatören.

När offret för attacken fördes till sjukhus namngav han mannen som utdelat hugget. På sjukhuset konstaterade läkare att offret hade ett brott på hjässbenet och blödningar i hjärnan. 

I mitten av juli avled han på Varbergs sjukhus.

Dömdes inte till mord

Den åtalade mannen i 50-årsåldern har under utredningen nekat till misstankarna om mord, men har medgett att det förekommit våld. 

I november föll domen vid Varbergs tingsrätt. 

Mannen friades från mord men dömdes i stället för synnerligen grov misshandel och grot vållande till annans död. Straffet blev sju års fängelse. 

Anledningen till att tingsrätten inte dömde mannen för mord var att de inte ansåg det bevisat att mannen ”haft någon form av uppsåt i förhållande till (offrets) död”. Tingsrätten ansåg dock att mannens invändning, han hävdar nödvärn, motbevisats av åklagaren.

I december överklagade samtliga parter till hovrätten och på tisdagsförmiddagen meddelades domen. Hovrätten skärper straffet till åtta års fängelse. 

– Jag hade hoppats på en annan utgång, jag var försiktigt optimistisk. Jag delar inte vare sig tingsrätten eller hovrättens värdering, säger mannens advokat Anders Roy. 

Inget tyder på en planerad gärning

Liksom i tingsrätten frias mannen från anklagelserna om mord, men hovrätten skriver att ”gärningen ligger mycket nära gränsen för uppsåtligt dödande”.

Det finns dock inget som tyder på att gärningen var planerad, enligt hovrätten som också betonar att gärningsmannen använde sig av yxans baksida i stället för den vassa eggen.

– Jag tycker att det är en märklig bevisvärdering. Nu ska jag och min klient läsa igenom domen noggrant och fundera på om vi kan och ska gå vidare. Men det får min klient bestämma, säger Anders Roy. 

Konflikt bakom dådet

Enligt förundersökningen var den åtalade mannen och offret bekanta med varandra sedan bardomen, men inte vänner. 

En nära anhörig till offret har vittnat om att männen ”varit i luven på varandra en längre tid” före yxattacken.

Konflikten har bland annat styrkts av sms som skickades mellan männen.