Han högg ihjäl sin bror – inför vittne

Den mordåtalade mannen i samband med gripandet.
Foto: POLISEN
Den mordåtalade mannen och offret besökte en livsmedelsbutik strax innan dådet.
Foto: POLISEN

Han högg ihjäl sin storebror – inför ögonen på ett skräckslaget vittne.

Under torsdagen föll domen mot mannen i 30-årsåldern.

Straffet blir 17 års fängelse för mord.

Det var i mars i år som en svårt skadad man hittades i en lägenhet i Trollhättan. Upplivningsförsök gjordes, men förgäves. 

Dödsorsaken var kraftigt och upprepat våld med ett vasst föremål. Något konstaterat mordvapen har aldrig hittats, även om polisen kunde säkra flera knivar efter gärningen.

Gärningsmannen befann sig i lägenheten tillsammans med sin bror och en tredje person som blev vittne till den inledande attacken. Vittnet flydde i panik och larmade polisen, men när patrullen kom fram var gärningsmannen inte kvar.

Dagen därpå greps han. Han steg själv fram till en polispatrull under tystnad och lät sig gripas. Då hade han mordoffrets blod på sina kläder.

17 års fängelse

Under torsdagen föll domen vid Vänersborgs tingsrätt.

Straffet blir 17 års fängelse för mord.

Åklagaren Carina Gustafsson hade dock yrkat på livstids fängelse.

– Jag menar att det föreligger så många försvårande omständigheter att han ska dömas till det.

Det är uppenbart att dödandet varit en medveten handling”, skriver rätten i domen.

Rätten kom redan under huvudförhandlingen fram till att mannen var skyldig till att ha dödat sin bror. Han har därefter genomgått en större rättspsykiatrisk undersökning som visade att han inte är allvarligt psykiskt störd, varken i en generell mening eller i samband med dådet.

Uppsåtligt dödande

Rätten utvecklar resonemanget i domen: 

Av detta drar domstolen slutsatsen att han haft förmågan att inse gärningens innebörd och kunnat anpassa sitt handlande efter en sådan insikt i vart fall i sådan mån att han ska dömas för uppsåtligt brott. Omständigheterna kring dödandet är sådana att gärningen inte kan bedömas som annat än mord.” 

Knivar som hittades i soprummet till gärningsmannens adress.
Foto: POLISEN

Enligt rätten var det ett helt oprovocerat mord och offrets förmåga att försvara sig var nedsatt. Rätten pekar framför allt på försvårande omständigheter vid gärningen, men även vissa förmildrande. Därför är 18 års fängelse, den högsta tidsbestämda påföljden, eller livstids fängelse inte aktuellt.

Inget motiv

Polisen har i utredningen kartlagt offret och den nu dömde mannen. En övervakningskamera vid en livsmedelsbutik fångade männen på film tillsammans bara en timma innan brottet begicks.

Mannen har valt att vara tyst under hela rättsprocessens gång, men förnekar brott. Åklagaren har inte lyckats fastställa något motiv.

GT var i kontakt med hans försvarsadvokat, Peter Gillberg, inför domen. Gillberg meddelade då att varken han eller hans klient har några kommentarer.