Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man vägrade bli lämnad – strypmördade sin sambo

Så många brott anmäldes i region Väst under 2020.
En man i 70-årsåldern döms till 18 års fängelse för att ha strypmördat den kvinna han levt med i halva sitt liv.
Foto: HENRIK JANSSON

En man i 70-årsåldern döms till 18 års fängelse för att ha strypmördat den kvinna han levt med i halva sitt liv.

Det troliga motivet är att kvinnan hade träffat en ny man och ville separera. Det menar tingsrätten, som beskriver brottet som ”särskilt hänsynslöst.”

I början av mars omhändertogs mannen sedan kvinnan slagit larm från den gemensamma villan på Västra Hisingen, Göteborg.

Kvinnan förklarade för den uttryckande polispatrullen att hon upplevde mannen, hennes sambo sedan mer än 30 år tillbaka, som ”psykiskt instabil”. Den utlösande faktorn ska ha varit att kvinnan ville separera sedan hon träffat en ny man, något som hennes sambo vägrade att acceptera.

Kvinnan uppges ha beskrivit mannens beteende som fruktansvärt obehagligt, men enligt tingsrättens redogörelse ska hon samtidigt ha varit ”hundra procent säker på att han inte skulle ge sig på henne”.

Men det var en falsk trygghet.

Ströps till döds

På påskdagen, samma dag som kvinnan skulle resa till sin nya man i en stad i mellersta Sverige, ringde den morddömde mannen till SOS Alarm från parets gemensamma bostad. 

I samtalet med larmoperatören uppgav han bland annat han och kvinnan slagits, att hon hade fallit, att han inte fick liv i henne och att hon förmodligen var medvetslös. 

Kvinnan hittades senare okontaktbar i villans tvättstuga och man påbörjade hjärt- och lungräddning innan hon fördes med ambulans till sjukhus. Sjukvårdspersonalen lyckades få i gång kvinnans hjärta, men en magnetröntgen visade också att hon hade fått svåra och oåterkalleliga hjärnskador orsakade av syrebrist. 

Dagen efter avled hon.

I den efterföljande rättsmedicinska undersökningen konstaterade läkaren att kvinnans skador tydde på att hon hade strypts. 

”Särskilt hänsynslöst”

Mannen greps och åtalades, misstänkt för mord. Under utredningens gång har han konsekvent nekat till brott och framhärdat i att det hela ska rört sig om en olycka. Han har även uppgett att han och kvinnan, dagen innan dödsfallet, blivit sams och bestämt sig för att fortsätta leva tillsammans.

Inget av bevisningen talar dock för att mannen talar sanning, menar tingsrätten, som på onsdagen dömde honom för mordet.

I sin dom skriver tingsrätten att mannens agerande var ”särskilt hänsynslöst redan med hänsyn till att brottet riktade sig mot hans sambo sedan många år [...] att det var föranlett av att hon ville separera och att det förövades i det gemensamma hemmet där hon hade rätt att känna särskild trygghet.”

Sammantaget anser domstolen att påföljden borde vara livstid i fängelse, men att mannen – på grund av sin relativt höga ålder – ”kan förväntas drabbas oskäligt hårt av ett straff utmätt efter brottets straffvärde, även med beaktande av brottets allvar.”

Tingsrätten dömer honom därför till lagens högsta tidbestämda straff, 18 år i fängelse.


Ur arkivet: Claes Mortensen, 43, mördade sin chef

Claes Mortensen, 43, mördade och gömde sin chef i en skogsdunge.