Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man stängde in kvinna – våldtog och torterade

Mannen döms av Göta hovrätt till sju års fängelse.Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Mannen stängde in kvinnan i sin bostad i Göteborg i nära två dygn och våldtog och misshandlade henne under tortyrliknande former.

Nu döms han till sju års fängelse för brotten.

Hovrätten anser att mannen är skyldig till grov misshandel, synnerligen grov misshandel, olaga frihetsberövande, försök till våldtäkt och våldtäkt.

Det handlar om olika gärningar vid flera tillfällen, varav de grövsta brotten ägde rum under två dagar i maj.  Då låste mannen in kvinnan i sin bostad i Göteborg. Där fick hon utstå en utdragen misshandel. Hon fick sparkar och slag mot sin kropp. Han misshandlade henne också med ett basebollträ – och en köttyxa. Dessutom högg han henne med kniv. 

Liknas vid tortyr

Under samma tidsperiod våldtog han också kvinnan och försökte våldta henne vid ett annat tillfälle, enligt domen från Göta hovrätt.

Hovrätten skriver i domen:

Hovrätten anser därmed att det varit fråga om ett förfarande som uppvisar i vart fall likheter med tortyr. Sekretess MA måste vidare ha känt dödsångest. Sammantaget har NN helt klart visat en särskild hänsynslöshet

Påföljden blir sju års fängelse. Enligt hovrätten är straffvärdet bara för den utdragna misshandeln fyra års fängelse. 

218 000 i skadestånd

Mannen ska betala 218 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Han ska också betala ytterligare nära 19 000 kronor till kvinnan för sveda och värk. Hon fick vårdas akut på sjukhus på grund av skadorna.

Mannen har förnekat alla brott. Han menar att kvinnan i stället har attackerat honom vid några tillfällen. Dessutom har han skyllt på en granne som han menar kan ha misshandlat kvinnan. Han säger också att kvinnan är ute efter skadestånd.

Hovrätten säger dock att mannens förklaring är ”påtagligt vag och i sig sannolik”.

I tingsrätten dom från september friades mannen från våldtäktsanklagelserna som han nu döms för. Påföljden blev fyra och ett halvt års fängelse. Därmed skärps alltså straffet med två och ett halvt års fängelse.