Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man sprutade bensin på sin son – tände eld hos exfrun

Tre andra nyheter att hålla koll på i dag.
Mannen i 50-årsåldern är misstänkt för grov mordbrand och olaga hot.Foto: POLISEN
Lägenhetsdörren som började brinna fick stora skador. Även fönstret ovanför dörren och köksfönstret gick sönder. Foto: Polisen
Mannen i 50-årsåldern är misstänkt för grov mordbrand och olaga hot.Foto: Polisen

Mannen i 50-årsåldern försökte tända på dörren till sin exfrus och barns bostad, enligt misstankarna.

Han ska också ha hällt bensin över sin son och därefter tänt en tändare.

Nu står åtalad för grov mordbrand och grovt olaga hot.

I förhör berättar han att han bara ville markera och inte döda familjen.

Under mellandagarna i fjol började ytterdörren brinna hos en familj i Jönköping. Det var en man i 50-årsåldern som försökte tända eld på bostaden där hans exfru och deras två gemensamma barn vistades, enligt misstankarna. 

Mannen åtalas nu för bland annat grov mordbrand och grovt olaga hot.

– Dessa mål måste högprioriteras och handläggas skyndsamt. Jag ska göra allt jag kan för att hjälpa familjen att få upprättelse och att rättvisa ska skipas, säger målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz som företräder brottsoffren.

Under hösten berättade mannen i 50-årsåldern för en mäklare att han skulle döda sin exfru, enligt åtalet. Mäklaren medlade mellan dem och arbetade med att sälja deras gemensamma hus. När mannen berättade om hotet för mäklaren ringde han polisen och strax innan jul kallades mannen in till förhör. Då nekade han till att ha hotat exfrun.

En tändare som hittades i den misstänkta mannens bil.Foto: Polisen
Tändvätskan som låg utanför huset.Foto: Polisen

Missbruksproblem

Drygt en vecka senare misstänks han ha kört hem till lägenheten där exfrun numera bor med deras två barn. Utanför dörren byggdes en hög med skräp och tidningspapper upp som tuttades på med hjälp av tändvätska. 

Exfrun berättar i förhör att det har pågått en långvarig problematik i familjen. 

Redan innan paret skilde sig hade mannen hotat och slagit både henne och barnen, enligt kvinnan. Bland annat var hon och barnen placerade i HVB-hem under nio månaders tid efter ett dödshot från exmaken. Han har även blivit omhändertagen för missbruksproblem.

– De tre målsägandena har alla varit utsatta för fruktansvärda och mycket allvarliga hot en längre tid. Jag reagerar starkt på att de inte har fått hjälp tidigare, säger Elisabeth Massi Fritz

Vid ett tillfälle under hösten i fjol har mannen hotat en av sönerna genom att hälla bensin på hans sovrumsgolv och även på hans fötter och ben, enligt åtalet. Sedan har mannen tänt en tändare omkring en halv meter från sonen.

Skräp som tros ha använts vid branden.Foto: Polisen
Skräp som tros ha använts vid branden.Foto: Polisen

Åklagare: ”Bevisläget är gott”

I förhör förklarar mannen att han inte ville döda sin familj – han ville bara markera. Han tyckte att han har blivit dåligt behandlad under de senaste åren och om han ville döda familjen skulle han ha gjort på ett annat sätt.

Dörren och dörrkarmen fick stora brandskador. Även glasrutor ovanför dörren och vid köksfönstret gick sönder och rök spred sig i hela lägenheten. Mannen var även väldigt alkoholpåverkad under tiden och uppmätte nästan en promille i utandningsluften.

Åklagaren Anton Lindgren förklarar att det finns mycket bevis i ärendet.

– Jag bedömer bevisläget som gott och den som är misstänkt för att ha anlagt branden har vidgått att han har anlagt någon form av brand, men vi har skilda uppfattningar om hur den ska bedömas. Det finns många tekniska spår som knyter personen till platsen, säger Anton Lindgren.

Om man blir dömd för grov mordbrand sträcker sig straffskalan från sex år till och med 18 år eller livstid.

– Vi yrkar på grov mordbrand och det är en allvarligare form av mordbrand som sådan att man kan anlagt den och den har inneburit en fara för liv, hälsa eller allmän egendom. Och det anser jag att den är, säger Anton Lindgren.

Elisabeth Massi Frits företräder brottsoffren.Foto: ALEX LJUNGDAHL

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige