Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man sköt mot polisen – med två olika vapen

Här är några av dagens toppnyheter
Händelsen inträffade i Härryda kommun i oktober.

I höstas barrikaderade sig en man i Härryda kommun och sköt mot polisen med två olika vapen, enligt misstankarna.

Han åtalas nu för mordförsök mot sex poliser.

Mannen sköt med pumphagelgevär och pistol, framgår det i stämningsansökan. 

Det var den 7 oktober i fjol som mannen barrikaderade sig i sin bostad. Han var beväpnad vid tillfället och polisens insatsstyrka ryckte ut till platsen. 

– Han har skjutit mot polisen, berättade Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Polisen svarade med att skjuta verkanseld mot mannen.

”Mannen är gripen misstänkt för försök till mord. I samband med att mannen stod och laddade sitt hagelgevär sköt polisen verkanseld mot mannen och han kunde gripas”, skrev polisen på sin hemsida. 

Nu åtalas han för händelsen. 

Poliser målsägande 

I stämningsansökan framgår det att han skjutit mot polismännen, en gång med ett pumphagelgevär och vid flera tillfällen med en pistol. 

Som målsägande för det misstänkta mordförsöket står sex polismän.

”Det fanns en fara för att brottet skulle fullbordas eftersom skotten avlossats i riktning mot målsägandena och träffat nära ingripande poliser” skriver åklagaren i ansökan.

Mannen har åtalats vid Göteborgs tingsrätt. Bilden är en arkivbild. Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Mannen är också misstänkt för framkallande av fara för annan där är nio polismän målsägande.

”NN begick gärningen av grov oaktsamhet. Den grova oaktsamheten bestod i att avfyrat skjutvapen inne i och ut ifrån sitt hus utan att förvissa sig om att personer inte kunnat komma till skada”.

Nekar till att ha försökt mörda 

Mannen erkänner omständigheterna, det vill säga att det är han som skjutit och att han är skyldig till framkallande av fara för annan men nekar till anklagelserna om mordförsök mot poliserna. 

– Han har aldrig haft för avsikt att döda någon och han har inte förstått att det var poliser där då han var så förvirrad. Han hade mått psykiskt väldigt dåligt, säger mannens advokat Hans Gaestadius. 

Enligt advokaten genomgår nu mannen en stor rättspsykiatrisk undersökning och att det pågår en parallell utredning som alltid görs då polisen avlossar sina tjänstevapen.