Man sålde delar från skyddade djur – döms

Mannen lade bland annat ut en kungsörn till försäljning.
Foto: POLISEN
Bild från polisens förundersökning.
Foto: POLISEN

Ett år och fyra månaders fängelse.

Det blev straffet för den man som annonserat ut och sålt djurdelar från skyddade djur på nätet.

Han fälls för grovt artskyddsbrott och smuggling.

På nätet bjöd mannen ut klor av svartbjörn och fjädrar av vithövdad havsörn. Han var sedan barndomen intresserad av den amerikanska urbefolkningen.

Målet inleddes redan 2016 och efter utredning väcktes åtal i januari 2020 av åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Enheten hade då tagit hjälp från USA för att få tillgång till den åtalade mannens Facebook- och Messengerkonton.

”Brotten är grova då de har utförts som led i en brottslighet som har utförts systematiskt, under lång tid, i stor omfattning och har utförts i vinstsyfte”, stod bland annat att läsa i åtalet som lämnades in i vintras.

Tingsrätten har kommit till slutsatsen att åklagaren har styrkt att den åtalade mannen lagt ut samtliga annonser, att han sålt de föremål åklagaren påstått och att föremålen som varit aktuella är äkta djurdelar från djur skyddade i den så kallade CITES-konventionen.

Smugglade kungsörn

Det saknas tidigare domar i fall med så omfattande hantering.

Mannen döms också för smuggling av en kungsörn som han köpt från en konservator i Norge och tagit in i Sverige utan rätt dokumentation.

Christer Jarlås, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, som drivit målet har tidigare sagt att omfattningen av försäljningen gör det till det största målet i sitt slag i Sverige hittills.

Mannen har hela tiden förnekat brott.