Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man mördade exfru vid sopstation – vill bli fri

Den livstidsdömde mannen.Foto: POLISEN

Mannen är dömd till livstids fängelse för mordet på sin exfru – ett dåd som Göteborgs tingsrätt beskrev som ”besinningslöst”.

Nu vill han frias helt då han hävdar att hans avsikt inte var att döda kvinnan, skriver GP.

Det var i december förra året, bara några dagar innan julafton, som en kvinna hittades svårt knivskadad vid en återvinningscentral i Mölnlycke. Hon fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Hennes tidigare make kontaktade snart polisen och tog på sig dådet. Kvinnan fick slag med en pistol, som aldrig avfyrades, och ett flertal knivhugg. 

Göteborgs tingsrätt beskrev det dödliga våld mannen utsatte sin före detta fru för som ”besinningslöst” – och i domen framgår det hur mannen övervakat kvinnan innan han attackerade henne.

Den aktuella dagen väntade han tidigt på morgonen på kvinnan vid sopstationen och när hon dök upp gick han till attack.

Mordet inträffade i december i fjol.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åklagaren Lotta Nielsen har hela tiden menat att mordet var hedersrelaterat. Mannen har dock nekat till det. I domen berördes hedersbegreppet flera gånger, men rätten menade att det inte gick att fastslå att det var det absolut avgörande skälet. Då tog man hänsyn till mannens egen förklaringar.

– Jag har tolkat domen som att tingsrätten inte är helt övertygad om hedersmotivet, det är jag inte nöjd med, sa kammaråklagare Lotta Nielsen när domen föll.

Vill bli fri

Nu vill mannen bli fri, rapporterar GP. Han har vidgått vissa omständigheter, men förnekar brott.

I överklagan till hovrätten, som tidningen refererar till, lyder motiveringen bland annat så här: ”enär gärningen inte skett uppsåtligen och effekten inte varit avsedd”.

I det fall hovrätten inte skulle ogilla åtalet vill mannen i alla fall att straffet mildras.

I en granskning som GT gjort framkom att kvinnan hade anmält mannen för misshandel och olaga hot, och ansökt om kontaktförbud innan dådet inträffade. Trots att hon larmade polis, släktingar, chefer och hyresvärden var det ingen som lyssnade