Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man mördad med knivhugg i bröstet i svartsjukedrama

Mannen dödades med knivhugg i bröstet i januari i år.
Foto: HENRIK JANSSON
Polisen hade en stor insats i Högsbo den 7 januari i år.
Foto: HENRIK JANSSON
Den misstänkte mannen nekar till brott.
Foto: Polisen

En man i 30-årsåldern har åtalats för att ha dödat en annan man i Högsbo i januari i år.

Motivet till mordet tycks vara svartsjuka.

– Han ville inte att jag skulle bo där för att det var en kille. Han tyckte inte jag skulle bo inneboende hos en kille, nej, berättar den misstänktes flickvän i förhör.

Hon var inneboende hos den mördade mannen och satt inledningsvis häktad som misstänkt. 

Polisen larmades strax efter 06 på morgonen den 7 januari om att en person skulle ha blivit knivskuren i en bostad i Högsbo i Göteborg.

– I bostaden hittas en mycket allvarligt skadad person som förs till sjukhus i ambulans där denne senare avlider, berättade Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst under den aktuella morgonen. 

Nu har en man i 30-årsåldern åtalats misstänkt för mord.

”NN har den 7 januari 2021 uppsåtligen berövat (offret) livet genom att utdela hugg med en kniv i hans bröstkorg, panna och ansikte”, står det i stämningsansökan som lämnats in till Göteborgs tingsrätt. 

Enligt samma åtal var det knivhugget i bröstkorgen som dödade mannen.

Misstänkta motivet: Svartsjuka

I förundersökningen framgår det ett troligt motiv till gärningen: svartsjuka.

Inledningsvis fanns det ytterligare två misstänkta i ärendet, de är nu avskrivna från mordmisstankarna och kommer i stället att höras som vittnen.

En kvinna som inledningsvis var häktad hade vid tillfället för mordet ett förhållande med den nu misstänkte och var inneboende hos den mördade mannen.

– Ja jag var väl kanske irriterad på honom för att han bara kom hit och sov. Ja, och han ville ju inte att jag skulle bo där jag bodde, säger hon i ett förhör.

Förhörsledaren: Berätta om det.

– Han ville inte att jag skulle bo där för att det var en kille. Han tyckte inte jag skulle bo inneboende hos en kille, nej. Jag kan inte bo på gatan var det försökte jag förklara för honom gång på gång men det han fick inte in det va. Ja, han ville att jag skulle komma och bo med honom i en container men jag vägrade göra det va.

Fanns flera personer i lägenheten 

Under den aktuella morgonen då mordet ägde rum så befann sig förutom den misstänkte och offret också den inneboende kvinnan och ytterligare en man i lägenheten. 

Kvinnan berättar vidare att hennes pojkvän och offret inte dragit jämnt.

– Till och från så för han och (offret) har som sagt inte dragit jämnt hela tiden. Och så ett tag fick han inte vara vara hos hos mig för (offret). (Offret) kände sig rädd för honom vet jag men så pratade dom med varandra dom blev vänner igen och så gick det bra, säger hon och nämner i samma förhör att pojkvännen är svartsjuk.

Hon säger vid ett senare tillfälle att mannen inte alls är svartsjuk men inte ”vill bli förd bakom ljuset”.

Åklagaren: ”Varit en hel del konflikter”  

Men också den tredje mannen som befann sig i lägenheten, som nu är vittne, nämner svartsjuka i sina förhör.

– Det slog mig när jag har legat och tänkt på kvällar. Man gör inte en sån grej.. Han måste haft nån grej som han stört sig på. Jag uppfattade bara (offret) och (kvinnan) som väldigt bra vänner. Jag tror att det var svartsjuka inblandat. Jag kan inte se nån annan anledning. Jag fattar inte varför han trodde det i så fall. (Offret) var ju med mig. Nu i efterhand kan jag bara se att det är det som kan varit anledningen till att han gjorde så som han gjorde, säger han i förhör.

Också åklagaren Lotta Nielsen kan se svartsjuka som ett motiv.

– Man kan misstänka att det funnits någon form av svartsjuka som ligger bakom det hela, det har varit en hel del konflikter på platsen med de inblandade personerna. Det skulle kunna vara ett troligt motiv, säger hon. 

Är helt tyst i förhören

Den åtalade mannen nekar till misstankarna och är helt tyst i förhören som hålls med honom. Vid förhören händer det också att den misstänkte sitter och blundar, han svarar inte på några tilltal.

Han försvann från platsen efter dådet och var efterlyst. Han greps två dagar senare och har sedan dess varit frihetsberövad.

– Min enda kommentar är att min klient nekar till brott, säger Josefine Palangi Sjöstrand, mannens advokat.

Eftersom den misstänkte vägrat att svara på frågor i förhören så är det oklart exakt vad som föregått det dödliga våldet. Men den tredje mannen som var i lägenheten har blivit ögonvittne och händelsen tycks inte ha föregåtts av något bråk.

– Exakt vad som triggar i gång honom vet vi inte riktigt, den misstänkte har inte velat säga någonting själv. Den målsägande var vid liv när polisen kom men var inte i stånd att prata så det är höjt i dunklet vad som utlöser det hela, det är till synes oprovocerat, säger åklagaren Lotta Nielsen.

Se också: 

Skillnaden på gripen, häktad och anhållen