Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man misstänks ha mördat frun på camping – släpps

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019.
Foto: PETER ASP / PETER ASP

I tingsrätten dömdes mannen till åtta års fängelse för mord på sin hustru sedan 50 år på en camping i Kil i somras.

Nu har hovrätten beslutat att släppa mannen, som är i 80-årsåldern, på fri fot i väntan på att den nya domen ska falla, skriver SVT Nyheter Värmland.

– Jag tycker att det är ett besynnerligt beslut som sticker lite i ögonen, säger åklagare Rebecca Hällgren till SVT.

Måndagen den 22 juni klockan 01.07 inkom ett samtal till SOS Alarm från en campingplats vid sjön Fryken utanför Kil. Av polisens förundersökningsprotokoll framgår det att den äldre mannen som larmade går rätt på sak:

– Jag har tagit livet av kärringa min, jag har strypt henne i kväll, säger han.

I husvagnen hittades mannens hustru sedan 50 år död.

Ovanligt beslut

I oktober dömdes mannen i Värmlands tingsrätt till åtta års fängelse för mordet. Fallet har därefter prövats i hovrätten och efter den sista förhandlingsdagen, i torsdags, så släpptes den äldre mannen på fri fot i väntan på domen. Det rapporterar SVT.

Beslutet grundar sig i att hovrätten inte anser att mannen utgör någon flyktfara. Enligt åklagaren Rebecca Hällgren, som yrkat på att mannen skulle sitta häktad i väntan på dom vilket normalt är obligatoriskt vid brott som ger mer än två års fängelse, så är det ett ovanligt beslut.

– Jag tycker att det är ett besynnerligt beslut som sticker lite i ögonen, säger hon till SVT.

”Kan vilja fly straffet”

Hon menar, i motsats till hovrätten, att det kan finnas en flyktfara och säger till SVT:

– Är du misstänkt för ett så allvarligt brott så riskerar man ett väldigt långt straff och däri ligger det ju att man kan vilja fly straffet. Fly landet eller gå under jorden.

Mannens advokat Mats Hellman säger till SVT att mannen och hans anhöriga är lättade och tacksamma över hovrättens beslut:

– Han har sitt här, han kommer inte fly.

Hovrättens dom meddelas den 17 december.Se också:

Svartsjuka kvinnorna som dömts för mord.