Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man misstänks för sexbrott mot barn

Mannen som nu åtalats kontaktade sina offer på sociala medier.
Foto: Adobe Stock
Offren söktes bland annat upp på Snapchat.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Foto: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

En 15-årig flicka berättade för sin kompis om vad hon utsatts för – och kompisen slog genast larm till polisen.

Nu åtalas en 42-årig man för att ha förgripit sig på barn och unga flickor som han sökt upp på Instagram och Snapchat.

– Han har tvingat dem att utföra sexualbrott på sig själva, och även andra förnedrande eller sadistiska handlingar, säger vice chefsåklagare Eva Johnsson.

Det handlar om en omfattande utredning med många drabbade unga flickor som kommit i kontakt med mannen på sociala medier som Instagram och Snapchat.

Han har fått flickorna att utföra sexuella handlingar, och att ta bilder och filma detta, enligt misstankarna. De har sedan tvingats att skicka bilderna och filmerna till honom. Mannen har också hotat dem att sprida materialet vidare om de inte skickade fler bilder eller filmer.

Den nu åtalade 42-åringen från Västsverige hade över 700 kontakter på Instagram när han greps.

– Till stor del är kontakterna unga flickor vad vi kan se. Två av våra målsägare har vi återfunnit där, säger vice chefsåklagare Eva Johnsson vid Åklagarkammaren i Uddevalla.

I åtalet finns åtta målsäganden mellan 11 och 17 år. Polisen har kunnat spåra fler men Eva Johnsson förklarar att det i dessa fall inte funnits tillräckligt med bevisning. 

– Men det finns förmodligen ännu fler flickor som har haft kontakt med honom, säger Eva Johnsson.

42-åringen har medgivit att de filmer och bilder som hittats i hans telefon är hans.

– Han erkänner inte alla brotten, men stora delar av de faktiska omständigheterna.

Flickans kompis slog larm

Polisen kom mannen på spåren efter att en vän till en av de drabbade slagit larm.

– En flicka berättade för sin kompis, som hon var hemma hos, att hon tidigare utsatts för övergrepp och att det hände på nytt då när hon var hos kompisen, säger Eva Johnsson och fortsätter:

– Kompisen hade märkt att det var något som hänt och ställde rätt frågor som gjorde att flickan berättade. Kompisen var sedan så rådig att hon omedelbart ringde polisen.

Polisen åkte genast ut och talade med flickan och säkrade bevisning.

Anmälan gjordes i oktober 2019 och den 23 april 2020 kunde mannen gripas och anhållas.

Begärde hjälp från USA

– Då 2019 visste vi inte vem det var, utan hade bara användarnamnet. Information från Snapchat och Dropbox lagras i USA och vi begärde rättshjälp i USA för att få ut ip-adresser. 

Genom uppgifterna från USA kunde polisen sedan via telebolagen ta reda på vem som stod bakom ip-adressen och på det sättet spåra mannen.

Han åtalas nu bland annat för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt olaga tvång. 

Han åtalas också tillsammans och i samförstånd med två andra gärningsmän för att ha utsatt två flickor för grov våldtäkt respektive våldtäkt. 

Eva Johnsson säger att det som gör att detta ärende sticker ut extra är att det även finns inslag av grovt olaga tvång i form av att flickor har tvingats utföra förnedrande eller sadistiska handlingar.

”Detta är unikt”

– Det är unikt. Detta har jag inte träffat på förut trots att jag arbetat med detta länge, säger hon.

Eva Johnsson konstaterar att flickorna är oerhört drabbade av det de har varit med om.

– Här har flickorna gärningsmännen med sig i sin telefon dygnet runt. De är aldrig skyddade. Det är ett extra element som gör att de drabbas lika hårt som om de utsatts för en våldtäkt i verkliga livet, säger hon.