Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man krockade med polis – hade automatvapen i bilen

Här är några av dagens nyheter att hålla koll på.
Den misstänkte 23-åringen som åtalas för två fall av grovt vapenbrott. Foto: Polisen
Kalasjnikoven som hittades i bilen som den misstänkte körde. Foto: Polisen

Vittnen larmade om den långsamma och vingliga färden på E6 i mitten av november förra året.

När polisen fick stopp på bilen så kolliderade den misstänkte in i en av polisbilarna. 

I bilen hittade polisen en Kalasjnikov samt skarp ammunition – nu åtalas en 23-årig man för två fall av grovt vapenbrott. 

Den 23-årige mannen förekommer i kriminella kretsar, skriver åklagaren i sin stämningsansökan. 

I förhör förnekar han de flesta misstankarna och är i övrigt inte speciellt pratsam och svarar oftast:

”Jag åberopar mig rätten att vara tyst.”

Vitten larmade polisen om en vinglig färd på Hisingen i en kväll i mitten av november förra året. Bilen körde långsamt och hade punktering. 

Sa att han hade ett vapen 

Polisen ryckte ut och innan de fick stopp på bilen i höjd med Stigs center så krockade den misstänkte föraren in i en av polisbilarna och sedan mot ett räcke. 

Den aktuella bilen efter att polisen fått stopp på den. Foto: Polisen

”När misstänkt är säkrad uppger han att det finns ett vapen i bilen, han säger att vapnet ligger i en väska på passagerarsidan. Jag kryper in i bilen från förarsidan för att leta efter väskan. När jag tittar in i bilen ser jag omedelbart en väska på passagerarsidan. Jag flyttar inte väskan utan låter den ligga kvar. Jag öppnar försiktigt dragkedjan på väskan och ser då ett vapen som jag bedömer som äkta.” skriver en av poliserna i en tjänsteanteckning. 

Mannen hade också en halvautomatisk pistol i hemmet som hittades vid en husrannsakan. Där hittades också flera GPS-puckar, liknande de som använts vid andra uppmärksammade brott i Göteborg. 

Finns i kriminella kretsar

Han åtalas för två fall av grovt vapenbrott, han erkänner att han haft en pistol hemma, men förnekar i fallet med automatvapnet i bilen. 

Han har enligt polis och åklagare gjort sig skyldig till ytterligare ett antal brott som inte är med i åtalet. Som vårdslöshet i trafik, drograttfylleri och brott mot knivlagen. 

– Det har blivit några åtalsunderlåtelser vilket innebär att de finns i belastningsregistret men det blir inget straff och några har skrivits bort, det är vanligt när det handlar om grova brott. De har ingen inverkan på påföljden vid så pass allvarliga brott, säger åklagaren Mats Dahlberg som uppger att den misstänkte befinner sig i kriminella kretsar.

Det var skarpa vapen och skarp ammunition, vet ni om det fanns planer att använda det mot någon?

– Det kan vi inte svara på, det har jag ingen bevisning för. 

GT har sökt den misstänktes advokat för en kommentar.