Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man köpte sex av barn – får halv miljon i ersättning

Mannen friades från de grövsta åtalspunkterna, men dömdes bland annat för sexköp av barn.Foto: HENRIK JANSSON

I april dömdes en Västsvensk man i 50-årsåldern till villkorlig dom för flera fall av sexköp och sexköp av barn.

Nu får han sammanlagt mer än en halv miljon i ersättning av staten för tiden han suttit häktad. 

Mannen misstänktes ha en central roll i en stor sexhärva som nystades upp under en polisutredning som spände över flera år. 

Han åtalades för grov våldtäkt, koppleri och barnporrbrott men friades i domstol. Han dömdes dock i hovrätten för flera fall av sexköp och sexköp av barn. Det visar handlingar som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram. 

Påföljden blev villkorlig dom. 

Krävde ersättning

Mannen sökte därefter ersättning för lidande och förlorad arbetsinkomst, samt skadestånd för långsam handläggning. Det senare skadeståndsanspråket avstyrktes av Göteborgs åklagarkammare, med motiveringen att frihetsberövandet visserligen inte var kortvarigt men att ”utredningen var omfattande varför tiden får anses vara rimlig.” 

Justitiekanslern, som har tagit ställning till mannens anspråk, instämmer i åklagarkammarens yttrande men anser samtidigt att mannen har rätt till ersättning för lidande och inkomstbortfall.

Få mer än en halv miljon

JK skriver: 

”Med hänsyn till att sökanden har varit misstänkt för särskilt allvarlig brottslighet bör ersättningen bestämmas till ett högre belopp än det som normalt lämnas vid frihetsberövanden av motsvarande längd.”

Mannen ersätts med 260 000 kronor för lidande, samt 257 000 kronor för förlorade arbetsinkomster.