Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man kartlade militära anläggningar – döms

Tre andra nyheter att hålla koll på i dag.
En man i 40-årsåldern dokumenterade, fotograferade och hämtade in uppgifter om skyddsobjekt runtom i landet i flera års tid.Foto: TT NYHETSBYRÅN
En man i 40-årsåldern dokumenterade, fotograferade och hämtade in uppgifter om skyddsobjekt runtom i landet i flera års tid. Nu döms mannen till fängelse i Göteborgs tingsrätt.Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

En man i 40-årsåldern dokumenterade, fotograferade och hämtade in uppgifter om skyddsobjekt runtom i landet i flera års tid.

Nu har mannen dömts till fängelse.

– Det är av största vikt att uppgifter om Sveriges försvar hålls hemliga, säger lagmannen Johan Kvart som varit ordförande i målet i ett pressmeddelande.

Det var mellan april 2013 och december 2017 som mannen bedrev en omfattande och systematisk kartläggning av militära anläggningar som varit belagda med foto- och tillträdesförbud.

Det rör sig om totalt 36 försvarsobjekt där han i två fall även har spridit informationen vidare till en annan person.

40-åringen har förklarat för tingsrätten att han tagit uppgifterna från öppna källor såsom internet. Han förklarade även att han inte trodde att det var förbjudet att fota ett skyddsobjekt, så länge han var på ”rätt sida skylten”.

Något som inte delades av tingsrätten. I domen skriver tingsrätten:

”Detta – att det rört sig om en systematisk kartläggning – har NN varit medveten om. Han har därför haft uppsåt till gärningarna. Han måste ha förstått, vilket även delvis framgår av vad hans själv berättat, att om hans uppgifter hamnade i orätta händer skulle detta medföra skada för vitala försvarsintressen och därmed Sveriges säkerhet.

Döms till fängelse i ett år

Under onsdagen kom domen mot mannen. Han döms till fängelse i ett år för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Mannen har medgett han har haft materialet, men har nekat till brott och säger att han samlat in informationen på grund av sitt stora intresse för just den typen av anläggningar.

– Det är av största vikt att uppgifter om Sveriges försvar hålls hemliga. Det är fråga om allvarlig brottslighet i detta fall och mannen döms därför till fängelse i ett år, säger lagmannen Johan Kvart som varit ordförande i målet i ett pressmeddelande.

Brottet rubriceras dock inte som spioneri då åklagaren inte har hittat några kopplingar mellan mannen och främmande makt.