Man jagades av gäng och knivdödades – sex åtalas

Polisen berättade om dåden dagen efter: "Händelserna har samband med varandra"
Sex personer har åtalats för den dödliga attacken i februari i år.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO
Bild från ett tillslag som polisen gjorde efter knivdådet.
Foto: Läsarbild

Under en kväll i februari i år inträffade en serie händelser i de centrala delarna av Uddevalla.

Det slutade med att en man knivmördades.

Nu har åklagaren lämnat in åtalet mot sex personer, tre av dem är minderåriga.

– Det finns en bakomliggande konflikt mellan en av gärningsmännen och offret, som handlar om en uppkommen skuld, säger åklagaren Johan Fröjelin.

På tisdagskvällen den andra februari i år inträffade en serie våldsdåd i Uddevalla med ett stort antal inblandade personer.

Upprinnelsen till det som nu i första hand rubriceras som mord och mordförsök är en konflikt kring en skuld, menar åklagaren.

Den mördade mannen, som var i 35-årsåldern, ska ha varit skyldig en av de minderåriga. Skulden har enligt polis och åklagare med en narkotikauppgörelse att göra.

– Gärningsmännen träffar på den som senare dör och hans kompis. Då går de och beväpnar sig och ger sig ut på stan för att leta efter dem. När de träffar på varandra så splittras den döde och kompisen, säger åklagaren Johan Fröjelin.

Kompisen får ett knivhugg i ryggen, vilket en ur gänget nu åtalats för, rubriceringen är mordförsök alternativt grov misshandel.

Blev jagad av gänget 

Gänget på sex personer jagar sedan efter den andra mannen.

– Han springer från platsen och blir jagad av de här sex personerna, han hamnar tillslut inträngd under en trappa. Han utsätts för våld, framför allt i form av knivhugg, vilket gör att han avlider, säger Johan Fröjelin.

Sex personer, varav tre tonårskillar, har nu åtalats för mordet, men det finns flera alternativyrkanden, som medhjälp till mord och grov misshandel och grovt vållande till annans död.   

De sex männen har väldigt olika inställningar till brotten de anklagas för, tre av dem uppger att de inte ens befunnit sig på platsen där brotten ägt rum.

Andra medger att de utövat visst våld.

– Ingen av dem går med på att de är skyldiga till mord, de har inte haft uppsåt att döda, säger Johan Fröjelin. 

Offret dömdes i samma utredning

Fredrik Brax, chef för avdelningen för grova brott vid polisen i Fyrbodal säger att avgörande bevis hittades tidigt.

– Vi tog kläder i beslag från de misstänkta och hittade de avgörande träffarna på blod, säger han.

Ärendet har varit komplicerat för polisen.

– Det har varit svårthanterat. Det är flera misstänkta och just det att de är så unga har gjort processen svår och rörig, säger Fredrik Brax.   

Kompisen, som överlevde knivhugget i ryggen, har sedan tidigare dömts i ärendet för försök till rån, som inträffade tidigare den aktuella kvällen.

Hans kumpan misstänks ha varit den nu döde mannen.

– Men det har inget med de andra gärningsmännen att göra. De två som är målsägande i rånförsöket är inte på något sätt kopplade till det som senare händer, säger Johan Fröjelin.

Se också: 

Så många brott anmäldes i region Väst under 2020