Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man höggs till döds – misstänkt frikänns

I närheten av brottsplatsen hittades flera knivar. Några av dem var nerstuckna i en rabatt.
Foto: Polisen

Ett tiotal män samlades en kall januarinatt i år utanför Pressbyrån i Mellerud.

En av dem höggs senare ihjäl i ett bråk.

En man i 20-årsåldern åtalades misstänkt för dråp, men tingsrätten har nu valt att fria honom.

Tystnaden bröts i Mellerud sent på söndagskvällen den 20 januari i år. En grupp män, samtliga i 20-årsåldern, hade då samlats och förde väsen i närheten av Pressbyrån.

Ett vittne berättade senare för polisen:

– Det är knivslagsmål, alla har kniv.

En av männen knivhöggs i närheten av hjärtat i tumultet, och senare dödförklarades han på sjukhuset.

– Det är två grupperingar av ungdomar som bråkat med varandra, berättade Sten-Rune Timmersjö vid polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal efteråt.

Sten-Rune Timmersjö, vid polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.
Foto: JONATHAN BERNTSSON

Efter händelsen greps totalt fem unga män, men fyra av dem kunde senare uteslutas efter teknisk bevisning och vittnesskildringar.

Åtalade mannen frias

I stället åtalades en man i 20-årsåldern i början av maj mot sitt nekande, misstänkt för dråp.

I förhör har han berättat att offret dött efter en kamp om en kniv som han ska ha blivit attackerad med, och att det rör sig om självförsvar.

– Det skedde jättesnabbt. Jag visste bara att jag ville skydda mig själv, har han sagt i förhör.

På fredagen föll domen i Vänersborgs tingsrätt, där tingsrätten går emot åklagaren och friar den åtalade mannen.

Tingsrätten skriver i domen att den åtalade mannen inte kan gå fri från ansvar på grund av bristande uppsåt, men att han handlat i nödvärn då han utövat samma livsfarliga knivvåld som han själv först utsattes för.

”Rent objektivt har således (den åtalade) varit utsatt för ett påbörjat brottsligt angrepp på person med livsfarligt vapen och därför befunnit sig i en nödvärnssituation”, skriver tingsrätten bland annat.

Det hela inträffade utanför Pressbyrån i Mellerud.
Foto: Polisen

De skriver också:

”Tingsrätten anser därför inte att det våld som (den åtalade) utövat mot (offret), trots de tragiska följderna detta fick, varit uppenbart oförsvarligt. Vid denna bedömning ska (den åtalade) frikännas från dråp.”

– Tingsrätten har fört en omfattande argumentation varför han ska frikännas. Jag behöver nu tid att sätta mig ner och analysera beslutet innan jag kan säga något mer om eventuellt överklagande, säger kammaråklagare Alexandra Östberg Giraldo till Ttela. 

Tiotal knivar hittades

Den egentliga orsaken till varför männen möttes kom aldrig riktigt fram i polisutredningen, men det talades om uppgörelser kring narkotikaförsäljning samt hot mot vänner och bekanta.

I anslutning till platsen där bråket ägde rum, samt i den bil i vilken den knivhuggne mannen fördes till sjukhus, hittades fler än tio knivar.

Några av dem satt nedstuckna i en närliggande rabatt.