Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Burhan Abdi, 22, mördade man på korttidsboende

Så många brott anmäldes i region Väst under 2020
Bild från övervakningsfilmen när Burhan Abdi ger sig på offret med en kniv.
Foto: Polisen / Polisen
Burhan Abdi, 22, döms till 16 års fängelse för mord.
Foto: Polisen / Polisen

En sen kväll i början av mars i år knivhöggs en man till döds vid ett akutboende i Järnbrott i Göteborg i samband med ett bråk. 

En polis har i rätten beskrivit att hon inte sett så kraftigt våld tidigare. 

Burhan Abdi, 22, dömdes i dag till 16 års fängelse för mord. 

”Det får anses visat att Burhan Abdi agerat medvetet och att han haft uppsåt till att skada (offret) med kniven” skriver rätten i domen.

En onsdagskväll i början på mars larmas polis till en adress i Järnbrott i Göteborg, larmet gäller ett slagsmål mellan två män utanför ett korttidsboende.

På plats kan patrullerna konstatera att en av männen är svårt skadad. Hans ansikte är uppskuret och han har flera knivsår på kroppen.

Mannen avlider senare samma kväll och en mordutredning inleds.

Burhan Abdi, 22, som stått inför rätta greps kort efter dådet, och inte långt senare hittades också det polisen menar är mordvapnet, en överlevnadskniv, i ett närbeläget vattendrag.

– Han vidgår delar av händelseförloppet att det är han som utdelat hugg eller har skurit målsäganden, det vidgår han. Men sedan menar han att det inte funnits något uppsåt vad gäller den dödliga utgången, sa åklagare Hanne Kirnö i samband med att åtal väcktes. 

Det som trots vara mordvapnet, som hittades i ett vattendrag.
Foto: Polisen

I förhör har Burhan Abdi själv först berättat att han handlade i självförsvar då den döde mannen också skulle ha haft en kniv.

Motbevisades av övervakningsfilm 

Men dådet fångades på boendets övervakningskamera vilket gjorde att polisen kunde motbevisa honom med den. Den misstänkte blir visserligen slagen, visar filmen, men det är Burhan Abdi själv som då drar kniv.

– Det är hemskt. Det är förfärligt att det har hänt. Jag känner inte igen mig själv i detta. Det känns som att kolla på en film typ. Som att det är någon annan som agerar, har han sagt i förhör.

Mannen knivhöggs till döds vid korttidsboendet Tillfället.
Foto: Lovisa Waldeck

Burhan Abdi har tidigare dömts vid flera tillfällen och har en lång historia av psykiska besvär. 

– Jag har problem med många grejer i min hjärna. Jag hör röster i mitt huvud, har han sagt i förhör.

Den rättspsykiatriska utredningen har visat att han inte led av någon allvarlig psykisk störning, vare sig vid gärningen eller vid undersökningstillfället och kommer därför om han döms få ett fängelsestraff. 

På tisdagsförmiddagen meddelade Göteborgs tingsrätt sin dom i målet, Burhan Abdi döms till 16 års fängelse för mordet samt en misshandel av en kvinna.  

Tingsrätten argumenterar kring straffets längd, man utgår från ett avgörande i Högsta domstolen där utgångspunkten är fängelse i 16 år för mord. 

De skriver att det finns försvårande omständigheter i form av lidandet offret utsatts för, och förmildrande omständigheter i form av att Burhan Abdi provocerats av att offret var den som slog först.

De kommer fram till att det samlade straffvärdet är normalstraffet, 16 år. 

”Det saknas också stöd för att Burhan Abdis psykiska mående ska han någon påverkan på straffmätningen” skriver rätten i domen.

Polis: Aldrig sett så kraftigt våld

Rätten dömer honom på det så kallade likgiltighetsuppsåtet. 

”Enligt tingsrättens mening är det härigenom ställt utom rimligt tvivel att Burhan Abdi i gärningsögonblicket var likgiltig inför att (offret) skulle dö av det våld han utsatte honom för. Han har alltså haft uppsåt till (offrets) död. Åtalet är därmed styrkt.”

– Det ligger i linje med det förväntade i alla fall, men jag vill prata med min huvudman innan jag säger så mycket mer, säger Burhan Abdis försvarsadvokat Anders Fredriksson efter domen. 

En polis som kallats till platsen den aktuella kvällen har vittnat under rättegången, i domen står det att hon berättat:

”Hon har arbetat som polis i fem år och varit på ett flertal liknande uppdrag och hon har tidigare aldrig sett så kraftigt våld”

Kent-Olof Stigh är målsägandebiträde åt den döde mannens familj, också han säger att domen var väntad.

– Domen är vad man kunde vänta, åklagaren yrkade på 16 år och det blev man förvänta sig med den praxis vi har i dag. Eftersom det blev vad åklagaren yrkade på så har man inte förväntat sig mer än detta, men man får inte tillbaka sin son och bror, säger han.

Se också: 

Skillnaden på gripen, häktad och anhållen