Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man högg ihjäl sin släkting – kan vara psykiskt sjuk

Mannen är skyldig till mordet, enligt tingsrätten.
Mannen och offret fångades på film dagen för mordet.

Tingsrätten anser att den man som står åtalad för mord på en släkting i Trollhättan är skyldig till brottet.

Han ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, rapporterar Ttela.

Det var i mars i år som polis hittade en svårt skadad man i en lägenhet i Trollhättan. Upplivningsförsök gjordes, men förgäves. Dödsorsaken var kraftigt och upprepat våld med ett vasst föremål. Mordvapnet har aldrig hittats.

Redan dagen därpå greps en släkting, en man i 30-årsåldern, som misstänkt för mordet. Den gripne hade blod på sina kläder som senare visade sig komma från offret.

Polisen har i utredningen kartlagt offret och den misstänkte. En övervakningskamera fångade männen på film tillsammans bara en timma innan brottet begicks. Det finns dessutom en person som befann sig i lägenheten och som själv bevittnade delar av attacken, men flydde för sitt liv när situationen uppstod.

Rätten: Skyldig till mord

Nu har domstolen kommit fram till att den åtalade mannen är skyldig till mordet, enligt Ttela.

Mannen ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning (en mindre sådan har redan visat på att mannen kan ha varit psykiskt sjuk i samband med dådet). Det blir sedan upp till rätten att bestämma om han ska dömas till vård eller fängelse, beroende på vad undersökningen säger.

– Domstolen anser att bevisningen är övertygande och att brottsrubriceringen är mord. Men det behövs en rättspsykiatrisk undersökning för att ta ställning till om målsägande ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård och om han begick gärningen under påverkan av en psykisk störning, samt om han saknat förmåga att inse konsekvenserna av sitt handlade, sa chefsrådmannen Tomas Alvå efter en överläggning i tingsrätten på måndagen.

Den misstänkte mannen har valt att inte yppa ett ord till polisen. Han förnekar brott i en formell mening, har försvarsadvokaten Peter Gillberg tidigare sagt till GT.

I november återupptas förhandlingen. Då kommer resultatet av psykundersökningen gås igenom. Efter det kan dom meddelas.