Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man högg ihjäl sin mamma med 71 knivhugg – döms

TV från när händelsen inträffade i maj.
Polisinsats på platsen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

I en lägenhet i Göteborg hittade mannen sin mamma knivhuggen med 71 knivhugg.

Utanför lägenheten befann sig hans bror som berättade att det var han som hade gjort det.

– Jag minns inte. Hur ska jag kunna berätta nåt för dig som jag inte minns?, har den misstänkte gärningsmannen senare hävdat i förhör.

Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård, enligt GP.

Det var i maj i år som polis larmades till en lägenhet i Kortedala i Göteborg. Mannen som larmade berättade då för SOS att han hittat sin mamma svårt knivhuggen i en lägenhet och att hans bror var gärningsman.

– Min bror han har dödat min mamma tror jag, kan ni skicka nån, sa han i samtalet till SOS.

Kvinnan dog 30 minuter senare.

Utanför lägenheten greps också kvinnans son i 35-årsåldern och som sedan dess varit misstänkt för att ha mördat sin mamma. Enligt åtalet utdelade han 71 knivhugg mot hennes kropp.

”Jag har dödat mamma”

Den andra brodern har i förhör med polis berättat hur han hittade sin bror utanför deras mammas lägenhet.

– Han sa att något hemskt har hänt, han har gjort något fel. Han säger ring någon, jag har dödat mamma. Jag trodde inte på honom, jag sprang till köket. Hon ligger på golvet vid matbordet, har mannen berättat i förhör.

Teknikerna fann blodbesudlingar i badrummet.

”Analyserat blod från (offret) under (den åtalades) fötter, på hans byxor och jacka, tillsammans med ett identifierat fingeravtryck på förskärarens blodiga handtag och det överensstämmande utseendet i fotavtrycket i blod ger starkt stöd för att (den åtalade) är gärningsman.”, står det i åtalet.

I förhör har den misstänkte mannen nekat till att ha mördat sin mamma och hävdat att ”han inte minns”.

Velat döda tidigare

På fredagen skulle påföljdsfrågan avhandlats. Rätten hade tidigare kommit fram till att mannen var skyldig till gärningen, men en rättspsykiatrisk utredning att mannen begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.  På fredagen beslutades påföljdsfrågan:

– Han döms för mord och påföljden har bestämts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, säger kammaråklagare Mehrdad Sanaei om tingsrättens beslut, till GP.

Redan 2017 visar journalanteckningar att mannen hotade anhöriga med kniv och att han i början av 2020 blev inlagd på psyket då han haft tankar på att döda eller skada andra människor.

Och i mars 2021 noteras, även det i ovan nämnda PM, att han är ”starkt begränsad av paranoia som växt sig starkaste senaste halvåret”.

Bara några månader senare misstänks han alltså ha huggit ihjäl sin mamma.TV: Så många brott anmäldes i Västsverige

Rån, misshandel och sexualbrott • Brå:s statistik över anmälningarna.