Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man häktad för fritagning kopplas till gäng i Göteborg

Morddömde Abdirizak Abdimalek Osman jagas av polis efter fritagningen i Kungsbacka. Allt fångas på övervakningsfilm.
Den dömde mördaren Abdirizak Abdimalek Osman är efterlyst i hela Sverige, efter att ha fritagits från en permission i Kungsbacka förra veckan.
Foto: Polisen

Förra veckan fritogs den dömde mördaren Abdirizak Abdimalek Osman, 18, vid en permission i Kungsbacka.

Två män har häktats, misstänkta för inblandning i flykten.

En av dem har kopplingar till ett kriminellt nätverk i Biskopsgården på Hisingen, framgår av domar.

Det var vid lunchtid under tisdagen förra veckan som Abdirizak Abdimalek Osman hade permission på köpcentret Hede Fashion outlet i Kungsbacka, söder om Göteborg.

Osman ackompanjerades av två vårdare från det ungdomshem han avtjänar sitt straff på, när de plötsligt konfronterades av två män som tog med sig Osman från platsen och hoppade in i en blå privattaxi.

– De här två vännerna som kommer fram till personalen där säger att det är bäst att de inte gör något. Så personalen vågar inget annat än att vara passiva. De kanske säger att de har något skjutvapen eller någonting, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesperson, efter fritagningen.

De efterföljande dagarna jagade polisen den förrymde mördaren och hans kumpaner i Göteborgsområdet. Flera tillslag gjordes, bland annat med hjälp av insatsstyrkan.

Tre gripna varav två häktade

Totalt har man gripit tre personer, den senaste i fredag förra veckan.

Samma dag utlyste polisen också ett rikslarm, då man befarade att Osman lämnat Göteborgsområdet.

Sedan dess har han jagats i hela landet.

Två av de som gripits i ärendet rörande Osmans flykt har nu häktats vid Varbergs Tingsrätt. Den tredje är minderårig och har i stället för att häktas tagits om hand av socialtjänsten.

Abdirizak Abdimalek Osman längst till vänster tillsammans med två SiS-vårdare. Kort därefter fritogs han av två män.

De häktade männen är i 18, respektive 20-årsåldern och är misstänkta för främjande av flykt, grovt brott. 

Åklagare Lena Lithner är förundersökningsledare för den del av ärendet som berör fritagningen.

Hon är sparsmakad med detaljer kring utredningen.

– Förundersökningen pågår, men det råder förundersökningssekretess så jag vill inte gå in på några detaljer överhuvudtaget, säger hon.

Koppling till gäng i Göteborg

Mannen som är i 18-årsåldern har kopplingar till kriminella nätverk i Biskopsgården, vilket GP tidigare uppmärksammat.

 ”Av utredningen i målet framgår att den unge har blivit utsatt för allvarligt våld i Göteborg och att han har tagit emot hot från ett kriminellt nätverk som han tidigare var en del av”, går det att läsa i en handling.

Han har under tonåren dömts för bland annat misshandel, narkotikabrott och hot mot tjänsteman.

I 2018 hotade han två polismän till livet, när de skulle gripa honom efter att han smitit från det ungdomshem han bodde på vid tillfället:

NN uttryckte att han skulle skjuta målsägarna och döda dom samt ord med liknande innebörd”, står det i domen.

Männen lämnade platsen med Abdirizak Abdimalek Osman i en blå privattaxi.

I en senare dom från förvaltningsrätten, där mannen begärde att avsluta sin behandling på ungdomshemmet i förtid, avslogs den av rätten med hänvisning till hans koppling till kriminella nätverk.

Han har vid ett flertal tillfällen stoppats av polis tillsammans med personer som tillhör ett känt kriminellt nätverk”, står det i domen.

Abdirizak Abdimalek Osman är dömd till tre års sluten ungdomsvård, då han som 16-åring sköt ihjäl en 24-årig man på en pizzeria i Stockholmsförorten Rinkeby. Han stod vid ingången till pizzerian och avlossade skott mot sitt offer som satt och åt bland flera andra gäster. Flera andra riskerade att skadas, slås fast i domen.

Mordet utfördes som en del av konflikten mellan Rinkeby-gängen Shottaz och Dödspatrullen. Abdirizak Abdimalek Osman kopplas till det senare nätverket.

Polisen uppger att Abdirizak Abdimalek Osman under tisdagen fortfarande är på fri fot.

– Han är efterlyst i hela landet, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst.

Så här sa polisen förra torsdagen om att en stor polisinsats genomfördes i centrala Göteborg under torsdagen med koppling till den jagade mördaren.