Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man gripen – misstänks för inblandning i gängmord

Brå: ”Ligger något lägre än de andra storstadsregionerna”.
En man har gripits på Landvetter flygplats, misstänkt för inblandning i ett gängmord i Göteborg i våras.
Foto: HENRIK JANSSON

En man har på fredagen gripits på Landvetter flygplats, misstänkt för inblandning i ett gängmord i Göteborg i våras. 

Mannen uppges ha en ledande roll i ett kriminellt nätverk.

– Det senaste gripandet innebär att vi kan bringa större klarhet i en mordutredning som har klara kopplingar till grov organiserad brottslighet, säger Tobias Bergkvist, chef för polisens regionala utredningsenhet.

Offret sköts till döds med flera skott när han lämnade ett födelsedagskalas i stadsdelen Gamlestan i Göteborg en söndag i maj. 

Uppgiftslämnare med insyn i utredningen har beskrivit mordet som en ”ren avrättning”.

Kort efter mordet hade polisen gripit tio personer som anhölls misstänkta för delaktighet i dådet. En av de tio försattes senare på fri fot och är avförd från utredningen.

På fredagen greps ytterligare en man på Landvetter flygplats utanför Göteborg, i samband med att han steg av ett flyg från Gambia. 

Mannen häktades i somras i sin utevaro, misstänkt för anstiftan till mord i ett fall och stämpling till mord i tre fall. Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

Internationellt samarbete

Totalt sitter nu 15 personer häktade, och förutom mordet rör polisens förundersökning även misstankar om förberedelse till mord på tre släktingar till den mördade mannen.

Den man som nu gripits ingår i samma konstellation som flera av de övriga 14. Polisen uppger att mannen har en ledande roll i nätverket.

Gripandet kunde ske tack vare ett samarbete mellan polisen i region Väst, polisens Nationella operativa avdelning, Interpol och polis i Gambia.

Offret sköts till döds när han lämnade ett födelsedagskalas en söndag i maj.
Foto: HENRIK JANSSON

Ledande roll i kriminellt nätverk

I ett pressmeddelande säger Tobias Bergkvist, chef för polisens regionala utredningsenhet:

– För mordutredningen är det av största betydelse att mannen nu förts till Sverige. Alla inblandade har lagt ned stort engagemang i fallet.

Han fortsätter:

– Det senaste gripandet innebär att vi kan bringa större klarhet i en mordutredning som har klara kopplingar till grov organiserad brottslighet.

Helena Treiberg Claeson, åklagaren i målet, har tidigare uppgett att ett åtal ligger långt fram i tiden.

– Vi planerar att väcka åtal i slutet på mars och därefter blir det rättegång som kommer pågå ett tag, sa hon tidigare i november.

Mer krim: Mordspiralen i gänget – misstänkt sköts till döds

Expressen erfar att offret har kopplingar till Östberganätverket.