Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man gick till attack med brödkniv – döms för mord

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019
Den morddömde mannen fastnade på en av Systembolagets övervakningskameror. I förhör har han berättat att han drack mycket under kvällen för mordet, eftersom han kort därefter skulle påbörja ett fängelsestraff.
Foto: POLISEN
Mordvapnet, en 30 centimeter lång brödkniv.
Foto: POLISEN
Dådet ägde rum i den dömde mannens hem, där han hittade den andra mannen i sällskap med sin sambo.
Foto: POLISEN

Den av tingsrätten morddömde mannen i 50-årsåldern kom hem och upptäckte sin sambo tillsammans med en annan man – och gick då till attack med en brödkniv mot besökaren. Vars liv inte gick att rädda.

Mannen överklagade domen till hovrätten som på fredagen skärpte straffet till 16 års fängelse för mord. 

Mannen i 50-årsåldern kom hem till sin och sambons bostad i Ulricehamn en kväll i början av maj i år när han upptäckte att en annan man befann sig i bostaden.

Enligt åklagaren gick mannen då till attack av svartsjuka.

Offret, som skadades svårt, pekade ut den nu dömde mannen strax innan han dog. Också han sa att det handlade om svartsjuka.

Det var en motivbild som tingsrätten accepterade och dömde mannen till 14 års fängelse för mordet.

Överklagade domen  

Mannens vän som också kommit till lägenheten dömdes samtidigt till ett år och tre månaders fängelse för skyddande av brottsling.  

Den morddömde mannen överklagade domen till hovrätten. 

I sin överklagan menade mannen att det inte att utesluta att någon annan gärningsman ligger bakom dådet. Dessutom menar mannen att han inte haft någon anledning att vara svartsjuk och att ”han inte är sådan att han skulle göra en sådan sak”.

Den av tingsrätten morddömde mannen är en känd återfallsförbrytare, och så sent som i december förra året dömdes han för grovt rattfylleri, grov olovlig körning och två fall av ringa narkotikabrott – brott som han fällts för flera gånger tidigare.

Hovrätten skärper straffet 

Påföljden bestämdes till en månads fängelse och straffet skulle han, enligt egen utsago, börja avtjäna den 9 maj. Ett par dagar efter mordet. 

På fredagsförmiddagen föll hovrättens dom i målet, de dömer mannen för mord men skärper tingsrättens straff med två år och dömer mannen till 16 års fängelse.

”Hovrätten anser att det vid en samlad bedömning finns såväl vissa förmildrande som försvårande omständigheter. Med hänsyn till detta och med beaktande av vad som ovan anförts om förarbetena till den nu gällande straffbestämmelsen för mord anser hovrätten att straffvärdet för NN:s gärning motsvarar fängelse i 16 år. Straffet ska bestämmas i enlighet med straffvärdet. Tingsrättens dom ska således ändras i denna del.” skriver rätten i domen. 

Hovrätten fastställer straffet för skyddande av brottsling för mannens vän och dömer honom till ett år och tre månaders fängelse. 

Fler nyheter från Västsverige: 

Sprängdåd, knark och mord • Så påverkas stadsdelarna i Göteborg av gängen