Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man har ”sexsomni” – frias för våldtäkt

Kvinnans målsägandebiträde berättar att kvinnan är besviken på domen, och tycker den är orättvis.
Mannen beviljades resning i slutet av 2019. Nu har han friats av både tings- och hovrätt.
Foto: MAGNUS ANDERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Några vänner hade varit ute och druckit på Ölstugan Tullen tidigare på kvällen.
Foto: OKÄND

En man, som nu är i 25-årsåldern, dömdes 2018 för att ha våldtagit en kvinna efter en utekväll på en studentpub i Göteborg ett år tidigare.

Han dömdes av både tingsrätt och hovrätt till två års fängelse, men har hela tiden hävdat att han inte minns händelsen, och nekat till brott.

2019 beviljades han resning – och nu har mannen frikänts av både tings- och hovrätt.

Anledningen: En ovanlig sjukdom. 

”Låg du med mig inatt? Finns vissa spår av de...”

”Nej vi skedade väl bara?”

”Haha tydligen inte”

”Haha men va? Fan va ångest”

Konversationen äger rum på Messenger, i februari 2017. Kvällen innan har några studentvänner haft en utekväll – efter en studentpub fortsatte festandet på Ölstugan Tullen, innan det tog slut hemma hos en kvinna där flera sov över.

Enligt samma kvinna har hon och en killkompis, som då var i 20-årsåldern, lagt sig bredvid varandra på en luftmadrass och somnat.

Det enda hon minns därefter är att hon vaknade till under kanske 2 – 6 sekunder och att hon då låg på rygg och att (mannen) låg ovanpå henne och hade sex med henne. Han var i henne och rörde sig i henne”, går att läsa i en tingsrättsdom från oktober förra året.

Dagen efter vet kvinnan inte om minnesbilderna var sanna, eller om det handlade om ”en sjuk mardröm”.

En senare undersökning på Sahlgrenska ska bekräfta att det inte var en dröm. Teknisk bevisning samlas in, som i senare DNA-tester ska visa sig tala ”extremt starkt” för att den kommer från mannen hon somnade bredvid.

HD baserade resningen på sakkunnigutlåtande från en sömnexpert, journalutdrag från mannen som visade att han diagnostiserats för sexsomni. I beslutet framgår att risåklagaren menar att det därigenom uppstått tvivel kring om hovrätten hade gjort samma bedömning i dag som de gjorde 2018, om de hade haft tillgång till forskarens utlåtande.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Hade mardrömmar och kunde inte bo kvar

”Hon har mått jättedåligt efter händelsen och har inte kunnat bo kvar i bostaden”, skriver tingsrätten.

Hennes kompis ska i förhör berätta att kvinnan flyttar hem till henne. Att kvinnan under den perioden drömmer mardrömmar, och skriker i sömnen. 

Det är, enligt kvinnan, uteslutet att det handlade om ömsesidigt sex. Hon polisanmäler kompisen.

Under utredningens gång hävdar mannen i sin tur bestämt att han inte kommer ihåg någonting från den händelse som kvinnan beskriver.

Av tingsrättens dom från 2018 framgår att mannen förnekar gärningen, och att han överhuvudtaget haft samlag med kvinnan. Trots det döms han till två års fängelse av Göteborgs tingsrätt 2018. Hovrätten fastställer sedan tingsrättens dom och den vinner laga kraft.

I går friades mannen helt, från alla anklagelser. 

(Genrebild). Den påstådda våldtäkten, som mannen nu har friats från, inträffade i februari 2017 i Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Lider av ovanlig sömnstörning

– Det är en lättnad för honom. Äntligen frikänd, säger mannens advokat, Magnus Clausson.

Sedan hovrättsdomen har mannen nämligen diagnostiserats med en ovanlig sömnstörning, kallad ”sexsomni”. Det är i och med den diagnosen, och i och med ett sakkunnigutlåtande av en sömnforskare på Sahlgrenska, som Högsta domstolen beviljar resning i slutet av 2019.  

I detta fall är det flera faktorer som talar för att (den tilltalade mannen) på grund av sömn har varit omedveten om vad han gjorde när han genomförde ett samlag med målsäganden”, går att läsa i domen där utredningen sammanfattas.

– Han började ju avtjäna sitt straff. Han har kanske suttit i fängelse i ett halvår eller något. Sen gjorde han den här undersökningen, som kom fram till att han har den här sexsomnian. Det är inte så många procent som har den, men det finns. Det är hundraprocentigt fastställt att han har den, säger Magnus Clausson.

Vanligtvis brukar ett fall, när det beviljas resning, omprövas i den senaste dömande domstolen. Men i det här fallet tas det till en början upp i tingsrätten, som friar mannen.

Man bedömer fortfarande kvinnan som mycket trovärdig, och man anser det bevisat att hon vaknade under natten av att mannen genomförde ett samlag med henne.

Det står också, enligt tingsrätten, klart att kvinnan befunnit sig i en särskild utsatt situation, eftersom hon sovit och varit berusad.

Men, det är inte ställt utom rimligt tvivel att mannen begick gärningen med uppsåt. ”Åklagaren har inte motbevisat hans invändning om bristande uppsåt på grund av sömn”, skriver tingsrätten.

I går fastställde hovrätten domen.

Det här är sexsomni

Den psykiatriska diagnosen sexsomni kom 2013, och är en form av sexuellt betingat somnambulism, det vill säga sömngång. En person med sexsomni utför sexuella handlingar medan hen sover.


Diagnosen ingår i kategorin ”parasomnier”, det vill säga störande beteenden som infaller under sömnen, i samband med insomning och uppvaknande.


Sjukdomen kan ta sig uttryck både i att man onanerar eller har sex med någon annan, under sömn.


Det har tidigare förekommit flera fall där misstänkta våldtäktsmän använt sexsomni som invändning mot uppsåt i våldtäktsfall. Om åklagaren anser att det ”inte utan vidare kan lämnas utan avseende”, det vill säga, om det inte går att säkerställa att personen inte sovit, så är det upp till åklagaren att motbevisa invändningen.


2016 granskade Ekot 18 våldtäktsfall från 2010 till 2016, där sexsomni använts som motargument mot uppsåt. I tio av fallen friades mannen – varav fem endast med hänvisning till att man inte kunde utesluta sexsomni. I alla de fem domarna hittade den ledande sexsomniforskaren i världen, Carlos H. Schenck, irrelevanta och felaktiga resonemang om sömndiagnosen.

Målsägandebiträdet: ”Rev upp gamla sår”

Kvinnans målsägandebiträde, Mardin Pakas, berättar att kvinnan är besviken på domen, och tycker den är orättvis.

– Hon är samtidigt lättad över att domstolen bedömt henne som trovärdig och inte ifrågasatt hennes uppgifter. 

Hur har hela den här processen varit för din klient?

– Det har varit svårt för henne och en långdragen process, men för en stund kände hon upprättelse i och med de tidigare domarna. Att det blev resning var både överraskande och omskakande och det rev upp gamla sår, men dagens dom innebär också ett avslut på denna process, även om det blev en annan utgång än den hon hade velat se. Hon känner i dag med det stöd hon har runt sig att hon kan hantera domen och gå vidare med sitt liv. 

Mardin Pakas berättar att hennes klient ställer sig frågande till varför invändningen, alltså sömnstörningen, kom på tal så pass sent i processen. Mannens klient, Magnus Clausson, menar att det har att göra med att en utredning inte hanns med att göras efter den första prövningen, och att det därför var först efter hovrättsförhandlingarna som diagnosen kunde fastställas.

Men kvinnan är inte övertygad.

– Hon tror därför inte på att han agerade i sömnen vid den aktuella gärningen, säger Mardin Parkas.

SE MER:

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige