Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man efterlyst efter våldtäktsförsök 2018

Kriminalvården har efterlyst en dömd man.Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow
Mannen ska ha gripits vid en parkeringsficka i Småland.Foto: BILDBYRÅN

En 28-årig man från Göteborg är dömd för att ha försökt våldta en kvinna 2018. 

Brottet inträffade mellan Växjö och Lammhult i Småland och fängelsestraffet är två år och tre månader. 

Men när straffet väl skulle avtjänas dök inte mannen upp – och nu begärs han efterlyst. 

Det var hösten 2018 som en 28-åring från Göteborg förde bort en ung kvinna och försökte våldta henne vid en vägkant i ett skogsparti i Småland. Mannen åtalades, dömdes till två år och tre månader i fängelse. Först i tingsrätten, sedan i hovrätten i februari i år. 

Brottsrubriceringarna var olaga frihetsberövande, våldtäktsförsök och sexuellt ofredande. Samma rubriceringar som i tingsrätten. 

Men när straffet skulle börja avtjänas fick inte Kriminalvården tag i mannen och de eftersökningar som har gjorts har inte gett något resultat. Mannen har helt enkelt försvunnit, skriver nyhetsbyrån Siren. 

Flera vittnen finns

Nu har Kriminalvården begärt mannen efterlyst. Tanken var att den efterlyste mannen skulle infinna sig på anstalten Tillberga, men enligt nyhetsbyrån Siren ska straffet nu börja avtjänas på närmsta anstalt eller häkte. 

Brottet som mannen har dömts för preskriberas 2030. 

Våldtäktsförsöket som mannen dömdes för bevittnades av flera andra trafikanter som slog larm till polisen. Mannen greps på en parkeringsficka i närheten av brottsplatsen. 

Ytterligare en medåtalad man dömdes till ett års fängelse i tingsrätten, men i hovrätten friades mannen helt. 

Det finns sedan tidigare ett liknande fall med en annan man som inte dök upp på Tillberga. En 29-årig man som även han dömdes för försök till våldtäkt.