Man dödades med 66 knivhugg vid förskola

GT på plats dagen då mannen hittades död i Lövgärdet
Mannen hittades mördad en morgon i december förra året.
Foto: Linnea Lundström
Den misstänkte tonåringen har erkänt i förhör.
Foto: Polisen
21-åringen är misstänkt för mord, i förhör erkänner han tillslut att han varit på platsen.
Foto: Polisen

I december hittades en man död i Lövgärdet. Han hade blivit misshandlad och knivhuggen – 66 gånger.

Ett rån i samband med en narkotikaaffär som gick snett, enligt en av de misstänkta.

– Sen för säkerhets skull så tog jag kniv i köket från hemma och sen gick vi dit och mötte upp honom där, säger han i förhöret. 

På fredag faller domen.

Det var på morgonen den 11 december förra året som förbipasserande såg att det låg en död man utomhus i närheten av en förskola i Lövgärdet i Göteborg.

En person som arbetar på förskolan var den som larmade polisen.

– Det var två stycken föräldrar som hade sett det och de hade inga mobiler med sig så de kom tillbaka. Jag gick fram och konstaterade att personen inte levde, så ringde jag sedan. Det hände inte så mycket mer, polis och ambulans kom, säger hon till GT. 

Eftersom det var vinter var det mörkt när personalen kom till förskolan, annars kanske de hade kunnat se mannen från gården.

– Vi hade nog kunnat se det från staketet om det inte hade varit så tidigt. Tittade man på håll så såg det ut som en docka, säger hon. 

Startade med en narkotikaaffär

Det hela, skulle det senare visa sig i polisutredningen, handlar om en narkotikaaffär. Där de misstänkta och offret skulle mötas upp. Det skulle från de misstänkas sida sedan bli ett rån som sedan helt urartar och slutar med att en ung man knivhuggs till döds. 

– Det är 66 knivhugg som utdelats mot huvud, hals och nacke, har åklagaren Linda Wiking tidigare sagt. 

Linda Wiking är åklagare i ärendet.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

En av de mordmisstänkta, som enligt egen utsago var 16 när brottet inträffade, valde att erkänna sin delaktighet i det tredje förhöret:

– Så, vi tre vi bestämde oss för att vi skulle ta från honom vad han sålde. Den där killen. Sen för säkerhets skull så tog jag kniv i köket från hemma och sen gick vi dit och mötte upp honom där.

Han säger vidare att han tog med den om han behövde försvara sig och att han uppfattade att offret höll på att ta fram en pistol.

Efter mordet flyttade de på kroppen som lades i en skogsdunge. 

”Bara kom in med kniv” 

Den andra personen, en nu 21-årig man, som åtalats misstänkt för mordet nekade inledningsvis helt till inblandning.

Senare i utredningen valde han dock att berätta att han sett hur tonåringen huggit offret med kniven. 

Det var här de förbipasserande hittade den mördade mannen.
Foto: Polisen

– Och sen för ingenstans, NN (tonåringen) bara kom in med kniv och hugga han så jag och XX (en tredje misstänkt som inte åtalats, reds. anm) vi blev chockade. Så därför XX han var inte med, han sprang. Han sprang hela vägen till Angered, han tog inte ens bussen, säger han i förhör i slutet på februari.

21-åringen är åtalad för mord, alternativt medhjälp, förutom rån. Hans berättelse stämmer tillslut med tonåringens, att han var på platsen vid mordet. 

Han säger vidare att han och den tredje personen, som inte åtalats för brott, sagt att de inte ville råna offret men att den då 16-årige mannen försöker göra det i alla fall.

Bytet vid rånet ska ha varit cannabis och en mobiltelefon.

Ska utreda tonåringens ålder 

Det är inte bara frågan om skulden i brottet som rätten ska ta ställning till, utan också tonåringens ålder. Åklagaren Linda Wiking menar att han är äldre än han uppgett och egentligen var 18 när mordet inträffade, och inte 16.

– Vi hittade något att han hade skrivit till en flickvän att han snart skulle fylla 19. Efter det har vi gjort en åldersbestämning av honom, har Linda Wiking tidigare sagt.

Det tredje personen som är misstänkt i ärendet lämnade landet efter dådet och har inte kommit tillbaka, då polisens arbete med att kunna få personen till Sverige har försvårats under den pågående coronapandemin. 


Så många brott anmäldes i Västra Götaland 2019: