Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man blir av med jaktvapen – koppling till Hells Angels

Reglerna som medlemmarna i Hells Angels måste följa.
Foto: BOBBO LAUHAGE / KAMERAPRESS/IBL
Foto: JOHANNES FOSSEUS

En värmländsk man mister sitt vapentillstånd efter att kammarrätten sagt sitt.

Anledningen är mannens kopplingar till Hells Angels-sfären.

”En miljö där skjutvapen inte bör förekomma”, enligt rätten.

Rättsprocessen fick sin början när polismyndigheten förra året drog in mannens vapentillstånd efter att sedan tidigare ha fråntagit honom hans jaktvapen, två kulgevär och ett hagelgevär. 

Polisen argumenterade för att mannens koppling till en mc-klubb som stöder och finns i Hells Angels närhet innebar att vapnen kunde komma att missbrukas. Mannen köpte inte det resonemanget och menade bland annat att beslutet stred mot föreningsfriheten. 

När målet togs upp i förvaltningsrätten i Karlstad fick mannen rätt och polisens beslut om att dra tillbaka hans vapentillstånd revs upp. Men nu har alltså den högre instansen, kammarrätten i Göteborg, sagt sitt: Det var rätt av polisen att dra in mannens vapentillstånd.

Koppling till Hells Angels

I domen lutar sig kammarrätten bland annat mot tidigare domar angående medlemmar i Hells Angels och Bandidos som fått sina vapentillstånd indragna och vapen fråntagna. Rätten menar att det faktum att mannen åtminstone fram till förra året var medlem i en mc-klubb underordnad Hells Angels gör att hans vapentillstånd ska dras in då han ”vistas i och aktivt tar del i en miljö där skjutvapen inte bör förekomma”.

I domen framkommer bland annat att mannen iakttagits vid Hells Angels klubbgård i Karlstad där en klubbmedlem mördades med kofot och presenning vintern 2017. Ett brott som två Hells Angels-män sitter fängslade på livstid för.

Att mannen senast i fjol fick ett strafföreläggande för ringa narkotikabrott bidrar också, resonerar rätten.

Mannen själv har hävdat att han lämnat den aktuella mc-klubben. Men rätten konstaterar att ”något stöd för den uppgiften finns inte”.

Går att överklaga

Enligt kammarrätten strider beslutet varken mot föreningsfriheten eller diskrimineringsförbudet enligt Europadomstolen, vilket mannen argumenterat för.

Beslutet går att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen. Det är den högsta instansen som enbart meddelar prövningstillstånd ”om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas”.

Se också:

Jubileumsfesten på Hells Angels gård i Göteborg i fjol drog många besökare – och många poliser.