Man beställde våldtäkter – övergreppen filmades

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019
Flickorna har bland annat hotats med att tidigare bilder ska läggas ut på nätet.
De unga flickorna kontaktades via sociala medier.
Foto: Silas Stein / TT NYHETSBYRÅN
Ett av offren beskriver hur mannen ställde mer och mer krav, och att situationen eskalerade över tid.

Tre män har åtalats vid en västsvensk tingsrätt misstänkta för en lång rad sexuella övergrepp mot unga flickor, flera av dem minderåriga. 

En 42-åring är huvudman i härvan och har fått de andra männen att våldta en ung flicka och sedan skicka filmerna till honom, enligt åtalet. 

– Han (42-åringen) har tvingat dem att utföra sexualbrott på sig själva, och även andra förnedrande eller sadistiska handlingar, säger vice chefsåklagare Eva Johnsson.

Åtalet som lämnades in till tingsrätten förra veckan består av en lång rad misstankar mot främst en man, en 42-åring hemmahörande i Västsverige.

Han misstänks för en lång rad brott där offren är unga flickor, flera av dem under 15 år. 

– Här har flickorna gärningsmännen med sig i sin telefon dygnet runt. De är aldrig skyddade. Det är ett extra element som gör att de drabbas lika hårt som om de utsatts för en våldtäkt i verkliga livet, har åklagaren Eva Johnsson tidigare berättat.

Bland brotten huvudmannen misstänks för ingår grovt utnyttjande av barn för sexuell posering i flera fall, övergrepp i rättssak, grovt olaga tvång i flera fall, grov våldtäkt alternativt medhjälp eller anstiftan till grov våldtäkt, våldtäkt alternativt medhjälp eller anstiftan till våldtäkt och barnpornografibrott. 

Har tagit kontakt på sociala medier 

Kontakten med flickorna har skett via sociala medier, som Instagram och Snapchat.

– Han har tvingat dem att utföra sexualbrott på sig själva, och även andra förnedrande eller sadistiska handlingar, säger vice chefsåklagare Eva Johnsson.

Ytterligare två män har åtalats i härvan. 

42-åringen har enligt åklagaren i samförstånd med de båda andra ha utsatt en flicka för grov våldtäkt respektive våldtäkt. 

Mannen har enligt åtalet instruerat ”om vilka sexuella handlingar och förnedrande inslag som skulle genomföras och att de sexuella handlingarna ska dokumenteras och skickas till honom”

Den åtalade mannen säger inte speciellt mycket i förhör och är ofta vag i sina svar eller säger att han inte minns. 

I förundersökningen framgår det hur flickorna hotats för att skicka fler bilder och filmer.
Foto: POLISEN

Säger att han inte minns 

Polisen: Okej (offret) berättar att hon skickat hundratals filmer till dig? Ni hade kontakt varje dag?

42-åringen: Jaha.

Polisen: Det är inget du minns?

42-åringen: Nej. Nej.

Polisen: Det är en tjej som du haft tät kontakt med, mottagit hundratals filmer av henne samt arrangerat två fysiska träffar som skulle leda till sex vilka båda skulle dokumenteras och skickas till dig och du minns inte henne?

42-åringen: Nej.

En av flickorna som är målsägande i ärendet och var under 15 år när hon utsattes för brott berättar i förhör: 

– Man skulle skicka mer och ställde mer krav på det, bad om att jag skulle ha mindre och mindre kläder och värre och värre, jag våga liksom inte säga det till nån, det kändes som att det va mitt fel och så efter ett tag så tog jag ju själv initiativet att ta bort honom från allt. 

Offret i förhör: ”Hotade med saker” 

Senare i förhöret berättar hon att personen hon chattade med hotade henne.

Polisen: Ja och hur blev han sen när han ville att du skulle skicka mer bilder

Flickan: Ja först sa jag nej, då vart han jättearg och bara liksom hotade med saker, han skulle lägga ut det och allt möjligt.

42-åringens advokat Peter Olsson vill inte kommentera åtalet eller hur mannen ställer sig till alla misstankarna som finns mot honom.

– Jag har inga kommentarer faktiskt, nej jag har inte det, säger han.

De två andra männen som åtalats för våldtäkt respektive grov våldtäkt förnekar brott men vidgår delar av omständigheterna i förhör.

Enligt åklagaren sticker ärendet ut för att det finns grovt olaga tvång i form av att flickor har tvingats utföra förnedrande eller sadistiska handlingar.

– Det är unikt. Detta har jag inte träffat på förut trots att jag arbetat med detta länge, säger hon.

Se också: 

Sexualbrott mot kvinnor har ökat.