Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagarens spår: Blodig kniv hittades i soporna

Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

På tisdagen har åklagaren väckt åtal efter mordet i Uddevalla som inträffade i december förra året. 

En man i 50-årsåldern åtalas för att ha knivmördat sin granne, en äldre kvinna.

– Allting pekar åt ett och samma håll här, mot grannen till den avlidna kvinnan, säger åklagaren Robert Beckard. 

Bland annat har polisen DNA-bevisning mot mannen. 

Kvinnan i 75-årsåldern hittades död i sin bostad kvällen den 13 december förra året av hemtjänsten och polisen påbörjade en mordutredning.

Den misstänkte som är i 50-årsåldern greps och häktades misstänkt för mordet i början av februari, den misstänkte mannen bor i samma trappuppgång som kvinnan.

På tisdagen åtalades han för mordet.

Enligt åklagaren har mordvapnet varit en kniv, eller knivliknande föremål.

– Jag menar att han knivhuggit kvinnan till döds, säger åklagaren Robert Beckard.   

”Det sammantagna våldet, eller i vart fall knivhugg mot överkroppen, har lett till hennes död. Gärningen har inneburit svårt lidande för (offret) samt varit särskilt hänsynslös” skriver åklagaren i stämningsansökan. 

Oklart motiv till mordet 

Vad som är motivet till händelsen är oklart, mannen nekar till brott och säger att han inte varit inne hos kvinnan.

– Hans inställning är som den varit tidigare, han förnekar brott. Han säger att han aldrig varit hos henne eller hon hos honom. Men i takt med att vi har presenterat bevisning för honom har han sagt att han inte minns vad han gjort den natten. Han säger att han har druckit alkohol men somnat och vaknat i sin säng. 

 Det finns heller inget som framkommit i utredningen om någon konflikt de båda emellan. 

– Jag kan inte uttala mig om ett eventuellt motiv, det finns väl en del pekar på att han har problem med aggressiviteten. Han är tidigare dömd för en ganska ful misshandel i Norge också där var det lite fråga om övervåld, säger Beckard. 

Hördes först som vittne 

När kvinnan hittades död genomförde polisen flera utredningsåtgärder, bland annat dörrknackning och den nu åtalade mannen hördes då som vittne.

Det var först senare som allt mer började peka mot honom, bland annat hittade polisen en blodig kniv i soporna på gården. 

– Där fans en böjd till synes blodig kniv, och lite andra attiraljer som glas och fimpar. Vi hittade hans DNA på en av fimparna som låg i samma påse som kniven, säger Robert Beckard. 

Mannens advokat Adis Beharic säger att hans klient vare sig kan erkänna eller förneka brott. 

– Han har inga minnesbilder av att ha varit på den här adressen enligt gärningspåståendet. Han har inga minnesbilder att han varit på platserna där hans DNA hittats och kan varken erkänna eller förneka, säger han. 

Mannen åtalas också för en misshandel som ägt rum cirka två veckor efter mordet, den målsägande mannen blev medvetslös av flera knytnävsslag, framgår det i åtalet. 

– I den delen har han erkänt ansvar för brott, att han utdelat de här slagen. Jag tänker inte gå in närmare på varför men han har lämnat en förklaring, säger Adis Beharic.