Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammans ord: ”Han har berövat mig min pojk”

Den misstänkte mördaren är en man i 50-årsåldern med kriminell bakgrund.
Foto: Polisen
Mannen i 50-årsåldern åtalas vid Varbergs tingsrätt för mord.
Foto: NORA LOREK

En man i 50-årsåldern står åtalad misstänkt för mord.

På midsommarafton gick han – enligt åklagaren – till attack med en yxa och skadade en jämnårig bekant allvarligt. Han dog senare på sjukhus.

Offrets mamma är övertygad om den misstänkte gärningsmannens skuld.

– Han har berövat mig min pojk, säger hon.

Mannen själv förnekar brott.

Larmsamtalet från det fridfulla koloniområdet i Varberg kom in till SOS klockan 23.41 på midsommarafton. 

– Mitt ex slog min nuvarande pojkvän med en yxa i huvudet. För han vill inte att han ska träffa mig, berättade den inringande kvinnan för larmoperatören.

När den första polispatrullen anlände till platsen, hittade de offret sittandes i en soffa i en kolonistuga. Från ett jack bakom vänster öra rann blod och i stugan syntes tecken på bråk.

När han lastades i ambulansen, för iltransport till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, namngav han gärningsmannen. 

På akutmottagningen kunde läkarna konstatera att den skadade mannen bland annat fått ett brott på hjässbenet och blödningar i hjärnan. 

Han opererades akut och i flera veckor hängde hans liv på en skör tråd. Komplikationer tillstötte och i mitten av juli avled mannen på Varbergs sjukhus.

Det misstänkta mordet inträffade i en kolonistuga i Varberg på midsommarafton.
Foto: Polisen

Bekanta sedan barnsben

I samma stund som mannen dog, ändrades brottsrubriceringen från grov misshandel till mord. Den man som den döde pekade ut som sin baneman har sedan dess åtalats, misstänkt för brottet. 

I förhör med polis berättar den mordmisstänkte mannen att han känt offret sedan barnsben. Men av förundersökningen framgår det att de var allt annat än vänner.

Flera personer, bland annat en nära anhörig till den döde, vittnar om att de båda ”varit i luven på varandra en längre tid”. 

Männen har också skickat ett stort antal hotfulla sms till varandra.

Vittnen uppger att konflikten bland annat rörde den kvinna som ringde in larmsamtalet, och som de båda männen haft och hade en kärleksrelation till.

Misstänkte mördarens sms

Den mordmisstänkte mannen är dömd flera gånger tidigare, bland annat för narkotikabrott och misshandel. Men någon mördare är han inte, säger han i förhör med polisen. 

Mannen medger visserligen att han slagit den döde som en ”tillrättavisning”, men hävdar att det skedde i självförsvar. Slaget, säger han, utdelades med handflatan och inte med en yxa, varpå den andre mannen föll och slog huvudet i en byrå.

Men enligt den rättsmedicinska undersökningen håller inte den förklaringen. Den döde mannens skador har ”uppkommit genom kraftigt trubbigt våld”, skriver rättsläkaren i sitt utlåtande.

Några minuter efter misshandeln skickade den mordmisstänkte mannen också ett sms till en bekant: ”Det är kört för mig.”

I förhör med polisen säger han sig inte veta vad han menade med det.

”Har berövat mig min pojk”

Advokat Anders Roy företräder den misstänkte mannen:

– Min klient medger att visst våld har förekommit, men inte av dödande slag. Varje form av uppsåt till att döda saknas till alla delar, säger han.

Advokaten framhäver också det faktum att något DNA inte har hittats på någon av de yxor som polisen har undersökt. 

Men den döde mannens mamma är övertygad om den åtalade mannens skuld. 

– Han har berövat mig min pojk. Det är så fruktansvärt tungt, så svårt att ta in. Att ha ett barn som ligger på kyrkogården, säger hon, och fortsätter:

– Det finns inget som kan ge mig min son tillbaka. Det värsta har redan hänt. 

Rättegången inleds den 4 november.