Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malin kräver ersättning av polisen efter sonens död

Fyra år har gått sedan Malin Leskoviku förlorade sin son Robin.Foto: Privat

Polisen begick allvarliga och oåterkalleliga fel när Malin Leskovikus son Robin hittades död i ett skogsparti utanför Ullared. 

I ett försök att få någon slags upprättelse, har hon nu begärt skadestånd från staten.

– Det är inte pengarna i sig det handlar om, men polisen måste förstå vilket lidande de har orsakat mig, säger Malin.

Men polismyndigheten motsätter sig hennes skadeståndsanspråk. 

Sista gången som Malin Leskoviku från Falkenberg såg sin son Robin i livet var en kylig aprildag för fyra år sedan. Han hade en tunn jacka på sig och Malin bad honom att ta på sig någonting varmare.

– Han var 25 år, men fortfarande min lilla pojke, har hon tidigare berättat. 

På kvällen åkte han till kompisar i Ullared och kom aldrig hem igen.

Omkring klockan 12.30, måndagen den 18 april, knackade två poliser och en präst på Malins dörr. Robin var död, förklarade de, och Malins värld rasade samman.

När Robin hittades begick polisen en rad allvarliga fel, och frågorna om vad som orsakade hans död kommer med största sannolikhet aldrig bli besvarade.

Trots oklarheter om vad som hade hänt dröjde det bara en dryg halvtimme innan Robins kropp flyttades – utan att platsen spärrats av eller tekniker tillkallats. 

Fick offentlig ursäkt

Kritiken mot polisens agerande har senare varit stor, både från Robins anhöriga och från expertis, och som en följd beslutade polisen 2018 att återuppta förundersökningen. Den gav dock inget resultat och lades återigen ned. 

Polisen erkände dock sina tillkortakommanden och gav Malin en offentlig ursäkt.

– Jag har haft ett samtal med mamman och rent ut sagt bett om ursäkt för vissa åtgärder som man inte gjorde i början och som borde ha gjorts, sa kriminalinspektör Urban Svahn som ledde den senaste förundersökningen. 

– Det är möjligt att utfallet hade blivit det samma ändå, men det är inte det intressanta. Det intressanta är om det har skötts rätt och riktigt, och det har det inte.

Malin har sedan dess haft ett möte med Svahn och en av de poliser som var först på platsen. Men någon klarhet i vad som hände Robin har hon inte fått.

Malin besöker ofta Robins grav.Foto: Privat

Kräver skadestånd

– De sa att de inte vet vem som tog beslutet att flytta Robin, det finns inte dokumenterat någonstans. Ingen tar på sig det. De har gett mig en offentlig ursäkt och sagt att jag är duktig och att de har ändrat sitt arbete tack var mig. Men de har fortfarande inte kunnat svara på varför Robin blev behandlad så här, säger Malin.

I ett försök att få någon slags upprättelse, har hon nu vänt sig till justitiekanslern och begärt skadestånd av staten på 100 000 kronor. 

– Det är inte pengarna i sig det handlar om, men polisen måste förstå vilket lidande de har orsakat mig, säger Malin.

– Att Robin är död är inte polisens fel, men det är deras fel att jag aldrig får några svar. Jag kan inte släppa tankarna. Jag kommer inte vidare i min sorgeprocess.

I april 2016 hittades 25-årige Robin Nilsson död i ett skogsparti utanför Ullared.Foto: Privat

Polisen säger nej

I sitt yttrande till justitiekanslern motsätter sig polisen dock skadeståndsanspråket. Myndigheten skriver:

”ML har inte styrkt att hennes lidande är en följd av polismyndigheten felaktiga beslut i samband med utredningen av hennes sons död [...] Sammanfattningsvis avstyrker polismyndigheten anspråket.”

Utdrag från polisens yttrande till justitiekanslern.Foto: Privat

Malin har svårt att förstå resonemanget.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Man vill neka mig ersättning, men skriver i samma mening att man har tagit felaktiga beslut. Jag vet inte hur de tänker där. Hur ska jag få dem att förstå? Smärtan i ovissheten är fruktansvärd, säger Malin.

Senast den 1 oktober måste Malin bemöta det som Polismyndigheten har anfört i sitt yttrande.