Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mäklare utpressade familj – nekas prövning av HD

Högsta domstolen.Foto: Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mäklaren och en utpekad ledarfigur för ett kriminellt nätverk i Göteborg dömdes för att ha utpressat en familj.

Nu nekas männen prövningstillstånd av Högsta domstolen.

Därmed står den fällande domen i hovrätten fast.

Mäklaren och den utpekade gängledaren dömdes båda av såväl tingsrätten som hovrätten för grov utpressning. Påföljden blev två års fängelse för mäklaren och två och ett halvt års fängelse för gängledaren.

Männen menar att de är oskyldigt dömda och överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen, HD, som nu kommit med sitt beslut. Det blir inget prövningstillstånd för männen. Därmed står domen fast.

HD prövar inte målet

Som skäl anger HD följande: 

För att Högsta domstolen ska pröva ett överklagande av detta slag krävs prövningstillstånd. Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen. Därutöver får prövningstillstånd meddelas i undantagsfall, nämligen när det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen. Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.

Brottsoffren är en familj från Stockholmsområdet. Utpressningen pågick 2016-2017. Enligt domarna tvingades familjen betala lite över 1,2 miljoner kronor till männen. Pengarna ska ha förts över till personer i det kriminella nätverket som ledargestalten sägs tillhöra.

Dom: Utsattes för påtryckningar

Ett av offren behövde bland annat ta ”panikartade lån” av en vän för att få ihop pengarna. Offret behövde också sälja en bil och en bostadsrätt.

Enligt domen i hovrätten utsattes ett av brottsoffren för ”påtryckningar”, bland annat genom ett hotfullt meddelande, inför rättegången. Det resulterade i en polisanmälan gällande grovt övergrepp i rättssak. 

Mäklaren fick sin yrkesregistrering återkallad efter att tingsrättens dom föll.