Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Makaveli Lindéns ord: ”Lyssnade på rösterna”

Lindén är också misstänkt för ett mord i Belgien.
Foto: INTERPOL
Heikki Bjørklund Paltto.Foto: Privat

För två år sedan knivhöggs 24-årige Heikki Bjørklund Paltto till döds i sitt hem i Oslo.

Under måndagen inleddes rättegången mot hans misstänkte mördare, svenske Makaveli Lindén.

– Jag lyssnade på rösterna i mitt huvud, sa Lindén när han förhördes i domstolen. Det rapporterar Dagbladet

Den 15 oktober 2018 hittades Heikki Bjørklund Paltto, 24, mördad i ett kollektiv på Majorstua i Oslo. Våldet han utsatts för var kraftigt. Enligt åtalet hade ynglingen knivskurits mer än 40 gånger.

Åtta dagar efter mordet greps svenske Makaveli Lindén av väpnade specialstyrkor vid tågstationen i Dijon, Frankrike.

Lindén har erkänt mordet, och på måndagen inleddes rättegången mot honom i Oslo. 

Vid tidpunkten för mordet hade Makaveli Lindén nyligen blivit villkorligt frigiven från Skogomeanstalten utanför Göteborg, där han avtjänat ett straff för ett knivrån. Han tog sig till Oslo för att söka jobb som dörrvakt, berättade han under den första rättegångsdagen, men återföll snabbt i brottslighet.

Makaveli Lindén greps av väpnade specialstyrkor vid tågstationen i Dijon, Frankrike.Foto: DOMINIQUE TROSSAT / AP TT NYHETSBYRÅN

Hörde röster

Han begick ett knivrån i ett parkeringsgarage, och det var när därefter försökte fly från polisen som han av en slump stötte på Heikki Bjørklund Paltto. Lindén knackade på dörren till kollektivet där 24-åringen bodde och blev insläppt.

Sekunden senare riktade han kniven mot Paltto, skriver Dagbladet som bevakar rättegången på plats.

- Jag vet inte hur länge vi gick runt i lägenheten, men kanske en halvtimme. Till slut bad jag honom att sitta på en stol. Sedan band jag honom med en sladd, sa Lindén i rätten och tillade:

- Jag lyssnade på rösterna i mitt huvud. De sa att jag var tvungen att ta en plastpåse över hans huvud och söva honom. Han skulle bli medvetslös.

Men enligt Lindén ska Paltto ha lyckats riva av påsen från huvudet och därefter försökt få tag på kniven. Då gick Makaveli Lindén till våldsam attack.

Han lämnade Paltto blödande på lägenhetsgolvet.

Misstänkt för ytterligare mord

Under den efterföljande flykten misstänks Makaveli Lindén har gjort sig skyldig till ytterligare ett knivmord. Dådet inträffade i den belgiska staden Mechelen och polisen tror att offret, 58-åriga Johanna Jostameling, var slumpmässigt utvalt. 

Johanna Jostameling, 58, mördades i sitt hem.

Dagbladet har varit i kontakt med belgisk polis, som uppger att Makavlei Lindén har fastnat på en övervakningskamera när han lämnade kvinnans bostad. Han ska även ha använt Jostamelings mobiltelefon efter mordet.

Makaveli Lindén har dock inte velat samarbeta med belgisk polis och har inte gjort några medgivanden.

– När rättegången är helt klar i Norge kommer han att överföras till Belgien. Då undersöks ärendet ordentligt här, innan det blir rättegång, säger talesmannen för ärendet i Belgien, Kristof Aerts, till Dagbladet.

Om Lindén döms för mordet i Belgien riskerar han 30 års fängelse, uppger tidningen.

Rättegången i Oslo fortsätter under tisdagen.

Lindén greps i Frankrike efter flykten från Norge.