Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Makaveli Lindén förd till psykiatrisk klinik

Efter mordet i Oslo flydde Makaveli Lindén ut i Europa Foto: INTERPOL
Makaveli Lidén greps av fransk specialpolis i Dijon.Foto: DOMINIQUE TROSSAT / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenske Makaveli Lindén, 21, har erkänt att han dödade Heikki Bjørklund Paltto, 24, i Oslo i oktober 2018. Han utreds också för ett mord i Belgien. 

Han har nu efter en lång process överförts till den psykiatriska kliniken på sjukhuset Dikemark, skriver norska Dagbladet

– Det har varit en ansökningsprocess och han överfördes i går, säger åklagaren Christian Halto, till tidningen. 

I oktober 2018 dödades Heikki Bjørklund Paltto, 24, i Oslo. 

Makaveli Lindén, 21, har erkänt dådet – han har också erkänt ett knivrån som skedde kort före mordet. 

Under sin tid på flykt misstänks han också ha dödat en kvinna i Belgien innan han greps av fransk polis. Lindén nekar till anklagelserna om mordet i Mechelen, Belgien. 

I april förra året kunde Lindén utlämnas från Frankrike till Norge där han sedan dess suttit häktad.

Nu rapporterar den norska tidningen Dagbladet att Lindén har överförts från häktet till en psykiatrisk klinik på sjukhuset Dikemark i Asker. 

– Det har varit en ansökningsprocess och han överfördes i går (läs tisdag), säger åklagaren Christian Halto, till tidningen. 

Advokaten: ”Inga invändningar” 

De norska rättspsykiatrerna som undersökt Makaveli Lindén har kommit framtill att han i nuläget har en sviktande psykisk hälsa men att de inte kunnat dra slutsatsen att han hade det vid tiden för dådet.

– Vi har inga invändningar mot att han flyttas nu, säger Lindéns försvarare Øystein Storrvik till Dagbladet.

Han flyttas efter att ha suttit häktad i tio månader – något som delvis förklaras med att det varit brist på platser på Dikemark, skriver tidningen.

Det råder stora tvivel kring Makaveli Lindéns psykiska hälsa – vid undersökningarna kom rättspsykiatrerna fram till att han var som det i Norge kallas ”tillräknelig”, vilket innebär att man kan dömas till fängelse och inte vård.

Rättegång i Oslo senare i år 

Dagbladet skriver att de kom fram till den slutsatsen under starkt tvivel med tanke på Lindéns psykiska hälsa vid undersökningstillfället.

Eftersom de inte fanns några vittnen till mordet i Oslo så har inte experterna haft ett tillräckligt underlag för att kunna bedöma om Makaveli Lindén var psykiskt sjuk även vid mordtillfället.

Den norska rättegången mot Lindén väntas starta under våren eller sommaren i år.