Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mahad Ibrahim Ali mördade i Nordstan – döms i hovrätten

Mahad Ibrahim Ali – här i samband med att han greps för stöld för några år sedan – döms nu av Hovrätten till fängelse i 16 år för mord i köpcentrumet Nordstan i centrala Göteborg.Foto: Polisen
Mordet skedde inne i Nordstan i Göteborg i juli förra året.Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

I Nordstan knivhögg Mahad Ibrahim, 22, Ali ihjäl en 19-åring – sedan flydde han på en spårvagn.

– Jag gav honom vad han behövde, sa Mahad Ibrahim Ali i förhör.

Nu fastställer hovrätten fängelsedomen på 16 år.

Det var vid midnatten mellan den 19 och 20 juli i fjol som mordet ägde rum. 

I tingsrätten dömdes han till 16 års fängelse för mord, något som nu har fastställts i hovrätten.

Hovrätten finner också en man skyldig för medhjälp till mord. Denne döms till åtta års fängelse i tingsrätten, men hovrätten sänker straffet för mannen till sex års fängelse.

Utdelade knivhugg

Ibrahim och hans ombud hade i överklagandet ogillat åtalet alternativt att gärningen skulle rubricera gärningen som dråp. Hovrätten går dock på tingsrättens linje och dömer alltså för mord och medhjälp för mord för den andre mannen som är 25-årsåldern.

Till stöd för domen har hovrätten utöver det tingsrätten hade tagit del av övervakningsfilmer, uppger man i domen. Man skriver bland annat: ”Det är också utrett att det rörde sig om ett mycket kort händelseförlopp som inleddes genom att Mahad Ibrahim Ali gick till an- grepp mot (mordoffret) med dragen kniv.”

Ibrahim utdelade ett antal knivhugg mot offret medan mannen som döms för medhjälp höll i offret, fastslås hovrätten vidare i domen.

Utdelade sex hugg

Enligt åtalet utdelade Ibrahim sex hugg mot sitt offer. De träffade i ansiktet, i bröstet och på ryggen. Offret var vid liv när gärningsmännen flydde, men avled strax senare.

Ibrahim flydde ut från köpcentrat och satte sig i en spårvagn. Han kunde dock snart blödande gripas vid Gamlestadstorgets hållplats i östra Göteborg.

I förhör berättar 22-åringen:

– Det har hänt, det här att jag högg nån och att nån högg mig. Allt det där. Men att han dog är väl synd.

Ibrahims advokat, Ulrik Smedberg, hävdade:

– Han har blivit knivhuggen själv och bara försvarat sig själv. Det är hans uppfattning.

Motivet oklart

Åklagare Stefan Lind hävdade dock i såväl åtal som domstolar att Ibrahim attackerat offret på ett sätt som gjorde att gärningen skulle rubriceras som mord.

Något som nu såväl tingsrätt som hovrätt också fastslagit.

I en utredning från Frivården har Mahad Ibrahim Ali en ”antisocial historia” och ett drogberoende, men motivet till dådet är oklart.

Mahad Ibrahim Ali har dubbelt medborgarskap, i Somalia och Sverige. I en utredning som är en del av förundersökningen framgår det att han flydde till Sverige för tolv år sedan. Sedan flyttade han tillbaka till Somalia, för att därefter återvända till Sverige år 2011.

Enligt utredningen gick han delar av grundskolan i Sverige, men därefter har han varit arbetslös. Han har tidigare dömts för ett antal mindre brott, såsom flera olika narkotikabrott och stöld.