Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madelenes bil länsad av tjuvar med störsändare

Under 2018 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott i Sverige.
Madelene Andersson, 32.Foto: PRIVAT
Madelene tror att tjuvarna använde sig av någon typ av störsändare. OBS, genrebild.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

När Madelene Andersson, 32, och hennes sambo kom tillbaka till parkeringen var deras bil rensad på prylar värda tusentals kronor.

Hon är säker på att de låste – och tror att tjuven använde sig av en spårsändare.

– Det är väldigt obehagligt. Det blir en olustkänsla, säger Madelene.

– De som utför de här brotten ligger hela tiden steget före, säger kriminalkommissarie Jan Olsson.

Stölden inträffade på köpcentrumet Allums parkering i Partille i fredags.

– Vi hade varit i stan och köpt ett par nya skor, lite kläder och hämtat ut ett paket med böcker. Grejerna låg i bagageutrymmet som också har insynsskydd. Vi låste bilen med fjärrkontrollen och när vi kom tillbaka efter tio minuter var bilen upplåst och bagageutrymmet tomt, berättar Madelene Andersson.

Madelene är säker på att de låste bilen, en förhållandevis ny Peugeot Sportswagon . Det vanliga ”klicket” hördes och lamporna slocknade.

– Vi parkerade mellan två bilar. I den ena bilen satt en man som såg nervös ut. Jag kommenterade det då, men vi hade bråttom och kom att tänka på det igen först när vi var tillbaka vid bilen. Vi vet inte om det var han, men vi fick en känsla av det.

”Väldigt obehagligt”

Madelene publicerade ett inlägg i en lokal Facebook-grupp för att varna andra. Flera personer i gruppen vittnar om liknande inbrott som skett i bilar runtomkring Partille på senare tid.

– När min sambo fick tag på polisen så förklarade de att det tydligen varit en del bilinbrott och att de blivit uppmärksammade på att tjuvarna använder sig av så kallade störsändare, säger Madelene Andersson och fortsätter:

– Man får vara väldigt uppmärksam som bilägare. Det är väldigt obehagligt att man inte kan skydda sig mot tjuvarna.

Olika utrustning

Jan Olsson är kriminalkommissarie och expert på bedrägerier, stölder och liknande brottslighet. Han har bland annat varit samordnare på polisens nationella bedrägericentrum.

Kriminalkommissarie Jan Olsson.Foto: Brottscentralen / Brottscentralen

Han berättar att det finns olika utrustning som tjuvarna använder sig av.

– Det är olika modeller. Störsändaren är en sak. När du trycker på knappen till larmdosan så går signalen inte framtill mottagaren. På så sätt tror du att du har låst men bilen är öppen. Den vanligaste bilmodellen är BMW där ligor stjäl ratten och sådana saker, säger Jan Olsson och fortsätter:

– Sen kan det vara så att det inte är en störsändare. Man har tidigare sett i England att man läser av signalen som larmdosan avger. Man kopierar signalen och kan låsa upp bilen när du är inne och handlar.

Steget före

Jan Olsson berättar att biltillverkarna försöker ligga i framkant gällande säkerhet, men att tjuvarna hela tiden kommer på nya sätt att knäcka säkerhetslösningarna med.

– De som utför de här brotten ligger hela tiden steget före.

Händelsen är polisanmäld. Paret har också varit i kontakt med försäkringsbolaget. Madelene uppskattar sakernas värde till lite över 3 000 kronor.

– Men självrisken ligger på 1 500 kronor. Så frågan är om det bara blir mer jobb, konstaterar Madelene Andersson.

TV: Hit kan du vända dig om olyckan är framme

Hit kan du vända dig om olyckan är framme.