Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-toppen köpte sex – får böta 41 000 kronor

Hans Forsberg, M, erkänner att han köpt sex
Hans Forsberg köpte sex av rumänsk kvinna på lägenhetsbordell. Nu ska han böta 41 000 kronor.
Foto: HENRIK JANSSON
Det var i en lägenhet i den välmående stadsdelen Örgryte i Göteborg som kommunstyrelsens dåvarande ordförande i Kungsbacka, Hans Forsberg, köpte sex.
Foto: HENRIK JANSSON

Kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, moderaten Hans Forsberg, ertappades på bar gärning då han lämnade den tillfälliga lägenhetsbordellen i Örgryte.

Nu har han fått sin dom. 

Enligt ett strafföreläggande ska Forsberg betala 41 000 kronor för brott mot sexköpslagen.

Det var under sen lördagskväll för två veckor sedan som polisen hade uppsikt över en lägenhet i stadsdelen Örgryte i Göteborg, där misstänkt sexhandel pågick. 

När polisen kom in i trapphuset mötte de en man som senare visade sig vara Kungsbacka kommuns högste politiker: Hans Forsberg.

Forsberg medgav att han betalat för sexuella tjänster av en nyligen anländ rumänsk kvinna. Dagen därpå offentliggjorde Moderaterna i Kungsbacka att han lämnar alla sina uppdrag.

– Jag är väldigt ångerfull, men beredd att stå för mitt misstag, sa Hans Forsberg enligt ett pressmeddelande.

Hans Forsberg ska betala dagsböter

Nu har åklagare fattat beslut om ett så kallat strafföreläggande, en enklare form av dom, som gör att Hans Forsberg slipper processen med åtal och offentlig rättegång. Om han godkänner strafföreläggandet så ska han betala 50 dagsböter à 820 kronor, det vill säga 41 000 kronor. 

Utöver det ska han också betala en avgift om 800 kronor till brottsofferfonden. 

Enligt strafföreläggandet har Hans Forsberg med uppsåt skaffat sig ”en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning”.

GT har tidigare kunnat berätta att lägenheten där flera rumänska kvinnor bedrev en tillfällig bordell hade annonserats ut som ett barnvänligt alternativ på förmedlingstjänsten airbnb. 

Lägenhetsinnehavaren har uppgett att hon aldrig kunde misstänkta att kvinnorna skulle använda lägenheten på det vis de gjorde. 

– Det var en chansning liksom, men det ligger ju på mitt ansvar att sådana saker inte händer, sa lägenhetsinnehavaren.

Bordellkvinnan: ”Känner ingenting för dem”

En av de rumänska kvinnor som sålde sex från lägenheten berättar att hon och en väninna hade kommit till Sverige bara några dagar tidigare och att det var av ekonomiska skäl.

– Jag har problem med pengar i Rumänien, det är därför jag kommer till Sverige, förklarade hon på knackig engelska och berättade att hon inte hade något att säga om de män hon träffade.

– Jag känner ingenting för dem, för jag vet inte vilka de är. Det är inte möjligt för mig att känna något inför några jag inte vet vilka de är, sa kvinnan.

Hans Forsberg har nu till och med den 28 juni på sig att godkänna strafföreläggandet. Om han inte gör det kan åklagare gå vidare med åtal och rättegång. 

GT har under en längre tid sökt Hans Forsberg och gör så fortfarande.