Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Livstidsdomen står fast för Gunborgs mördare

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Gunborg fångades på en övervakningskamera vid en bankomat två dagar innan mordet.
Foto: POLISEN
Mördaren Tomas Axelsson var sjukskriven från sitt arbete som lastbilschaufför.
Foto: Polisen / Polisen

Tomas Axelsson, 52, har dömts till livstids fängelse för det brutala mordet på sin 77-åriga granne Gunborg.

I ett sista försök att frias från mord vände han sig till Högsta domstolen, eftersom han anser att det inte är ställt ”bortom rimligt tvivel” att han befunnit sig på brottsplatsen då Gunborg mördades.

Men Högsta domstolen nekar nu honom prövningstillstånd.

Det var hemtjänsten som larmade polisen, på luciaafton förra året. Personal hade hittat Gunborg, 77, död i sin lägenhet i Uddevalla.

En mordutredning inleddes direkt och efter att ha topsat en av hennes grannar, i samband med att han hördes som vittne, fick polisen träff.

Grannen, Tomas Axelsson, skulle senare dömas till lagens strängaste straff i både tingsrätt och hovrätt, för mordet på Gunborg.

Båda instanserna har hittat försvårande omständigheter – inga förmildrande.

Även om det är oklart under hur lång tid våldsutövningen pågick och om hon var vid medvetande under hela händelseförloppet är omständigheterna mycket försvårande. Förmildrande omständigheter saknas. Som tingsrätten kommit fram till ska påföljden därför bestämmas till livstids fängelse”, skrev hovrätten i sin dom.

Trots att Axelssons DNA hittades på kniven som tros vara mordvapnet och på fimpar i Gunborgs lägenhet, och att hennes blod hittats hemma hos honom, menar han och hans advokat att det inte är ”ställt bortom allt rimligt tvivel att Tomas Axelsson har befunnit sig på brottsplatsen under den aktuella brottstiden eller att alternativ gärningsman kan uteslutas”.

”Finns en risk att han är oskyldigt dömd”

Det skrev advokaten i överklagan till Högsta domstolen.

– Det finns en risk att han är oskyldigt dömd, och då anser jag att det ska tas upp av HD, har advokaten Adis Beharic tidigare sagt.

Men nu står det klart att Högsta domstolen ger avslag.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, skriver domstolen i sitt beslut.

Livstidsdomen står därmed fast. 

– Livstids fängelse. Tanken på att han bara kan neka till mordet när det är så klara bevis. Det är hemskt att han tagit livet av henne och sedan förstört sitt eget liv. Inte bara det för han har förstört livet för anhöriga och andra runtomkring, har Gunborgs syster Ester tidigare sagt.

SE MER:

Lastbilschauffören Tomas Axelsson, 52, tillika kvinnans granne, har stått inför rätta misstänkt för mord och döms nu till livstids fängelse.