Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Livstidsdömde Dodou Jallow får 136 000 kr

Livstidsdömde Dodou Jallow.
Foto: HENRIK JANSSON
Tekniker på plats efter mordet i Gamlestaden.
Foto: HENRIK JANSSON

Dodou Jallow, 22, är dömd till livstids fängelse efter mordet i Gamlestaden i Göteborg.

Nu får han 136 000 kronor i ersättning för att 2017 ha suttit frihetsberövad i ett annat mål gällande grovt penningtvättsbrott.

”Sökanden har rätt till ersättning för lidande enligt justitiekanslerns praxis”, skriver JK.

I juli i år föll domen i ett historiskt stort gängmål i Göteborgs tingsrätt, efter att en man i 30-årsåldern skjutits ihjäl efter en födelsedagsfest i Gamlestaden i Göteborg.

Det hela har beskrivits som en ”ren avrättning”.

Mordet på gängtoppen hänger samman med den långvariga konflikten mellan två kriminella nätverk i södra Biskopsgården.

Nätverken är starkt kopplade till två ”familjer” i Göteborg. Mordoffret och hans släktingar i den ena, och den andra som kretsar kring den utpekade gängledaren Eddie Jobe, 33.

Totalt åtalades 16 personer i det massiva målet som även innefattade förberedelse till mord på andra personer.

13 personer dömdes, varav fyra till livstid. En av dem: Dodou Jallow, 22.

Han fälldes mot sitt nekande för medhjälp till mord och förberedelse till mord i tre fall. Han bedömdes vara en viktig figur i nätverket.

Han har tidigare dömts för ringa narkotikabrott och mindre trafikbrott. Men han har också förekommit i gängrelaterade utredningar och var bland annat åtalad för anstiftan till ett mord på Guldheden, 2018.

Han frikändes både där och efter ett åtal om skottlossning i Brämaregården 2019.

Får ersättning för annat mål

Nu får Dodou Jallow 136 781 kronor i ersättning för ett annat mål där han 2017 satt frihetsberövad i fyra månader misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

Det framkommer i ett beslut från justitiekanslern.

I en deldom som föll i juli 2017 friades Dodou Jallow från misstankarna, men i november samma år undanröjde hovrätten det beslutet och skickade målet tillbaka till tingsrätten.

”Sedan handläggningen återupptagits i tingsrätten har åklagaren meddelat att åtalet mot Dodou Jallow lagts ned då det inte längre finns tillräckliga skäl för åtalet”, står att läsa i ett dokument från rätten.

Åtalet mot Dodou Jallow lades slutligen ned efter ett beslut från åklagaren i november i fjol.

”Den misstänkte är häktad i annat mål, avseende grova brott. Den påföljd som kan bli aktuell i det häktade målet fall är sådan att nu väckt åtal avseende grovt penningtvättsbrott blir utan betydelse”, skrev åklagare Bengt-Olof Berggren.

JK: ”Lidande”

Och nu får han alltså ersättning för den tiden han satt frihetsberövad.

”Justitiekanslern har lagt sökandens uppgifter om frihetsberövandets längd till grund för sin prövning av ärendet. Sökanden har rätt till ersättning för lidande enligt justitiekanslerns praxis. Hänsyn har tagits till sökandens ålder vid frihetsberövandet (18 år). Begärd ersättning för ombudskostnader är skälig och godtas”, skriver justitiekanslern i beslutet.

Åklagare Bengt-Olof Berggren, som var den som beslutade om att lägga ned åtalet gällande grovt penningtvättsbrott, säger:

– Jag hade så pass insyn i Gamlestadsutredningen att jag insåg att han sannolikt skulle dömas. Det skulle vara rent resursslöseri att ta det till förhandling i förhållande till vad han riskerade att få, säger han.

Att den friade i nästa steg kunde ansöka om ersättning för tiden denne suttit frihetsberövad är inget Bengt-Olof Berggren kan ta hänsyn till, säger han.

– Det är helt olika saker. Det är upp till honom att söka. Sedan har vi en praxis om det ej leder till fällande dom, det gäller alla.


Se mer: