Livstidsdömd nekas permis – kan rymma

Offret knivmördades i ett trapphus på Hässleholmen i Borås.
Sharam Karim, 27, är dömd till livstids fängelse för medhjälp till mord i Borås 2017.
Foto: POLISEN
En man mördades och ytterligare två skadades svårt vid knivattacken.
Foto: JOHAN VALKONEN

Sharam Karim, 27, är dömd till livstids fängelse för inblandning i ett mord och två mordförsök i Borås 2017.

Nu har han ansökt om så kallad lufthålspermission – men nekas.

Enligt Kriminalvåren är Karims kopplingar och lojalitet till ett kriminellt nätverk betydande.

Den unge mannen blev knivhuggen i ett trapphus och lämnades för att dö. Han ”förblödde ensam i kyla och mörker”, som rätten uttryckte det. 

Ytterligare två män fick allvarliga knivskador vid den våldsamma attacken som inträffade i den socialt utsatta stadsdelen Hässleholmen i Borås i mars 2017.

Motivet uppgavs ha varit en skuld, verklig eller påhittad.

Nekas permission

De tre gärningsmännen heter Farhang Ezzati, Michael Altun och Sharam Karim, enligt hovrätten som dömde dem till livstids fängelse för olika sorts inblandning i mordet och mordförsöken. Ezzati pekades ut som trions ledargestalt och den som var drivande.

Nu har 27-årige Sharam Karim ansökt om så kallad lufthålspermission, en särskild permission som kan ges fångar som är dömda till långa fängelsestraff.

Men Kriminalvården säger nej och motiverar bland annat beslutet med hans ”kopplingar och lojalitet till kriminellt nätverk”. Nyttan med en permission överväger inte riskerna, enligt Kriminalvården som uppger att det finns risk för att han begår brott, flyr eller på annat sätt missköter sig vid en permission.

I riksmottagningens utredning, som alla fångar som ska avtjäna minst fyra år i fängelse genomgår, framgår att brotten Karim är dömda för genomfördes efter en konflikt mellan två gäng på Hässleholmen och föregicks av en skjutning mot gärningsmännens vän.

Förnekar brott

Sharam Karim bedöms således inneha relationer till personer som står för klart negativa eller antisociala influenser” står det bland annat i Kriminalvårdens beslut.

Karim är dömd mot sitt nekande men har vidgått delar av händelseförloppet. 

Försvarsadvokat Thomas Olsson företrädde Sharam Karim under rättsprocessens gång, men meddelar att han inte längre gör det.Se också:

Det är brist på platser på Sveriges fängelser.