Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lisa Holm-utredningen sågas i ny dokumentär

Nerijus Bilevicius är dömd för mordet på Lisa Holm. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lisa Holm försvann och hittades död i juni 2015. Foto: POLISEN / POLISEN

Fallet med den 17-åriga Lisa Holm berörde ett helt land.

Nerijus Bilevicius dömdes till lagens strängaste straff för mordet – hans advokat Björn Hurtig uttrycker nu skarp kritik mot utredningen i en ny dokumentär.

Och menar att hans klient i stället kan ha hjälpt en annan gärningsman. 

– En förklaring att min klients blod har funnits på kläderna hos Lisa tror jag kan vara att han har burit kroppen, säger han i TV3:s dokumentär ”Den försvunna flickan”.

Den 7 juni 2015 försvann 17-åriga Lisa Holm spårlöst efter ett arbetspass på kaféet i Blomberg.

Hennes försvinnande berörde hela landet och tusentals frivilliga hjälpte till i den enorma sökinsatsen innan det svåra beskedet kom drygt fem dygn senare:

Hon hade hittats död.

Mördad av Nerijus Bilevicius som dömdes till livstids fängelse för brottet. 

Ett straff han numera avtjänar i hemlandet Litauen. 

Efter hovrättsdomen bytte Nerijus Bilevicius försvarare – i tingsrätten och hovrätten försvarades han av Inger Rönnbäck. 

 

 

På torsdagskvällen sänds en ny dokumentär i TV3 om mordet där Nerijus Bilevicius advokat Björn Hurtig kritiserar utredningen kring mordet. Han menar bland annat att den är rörig, svår att manövrera och delvis känslostyrd. 

”Var väldigt mycket DNA-spår”

Han säger också att han tycker att förhören, med de från början tre misstänkta, inte var bra – och att utredningstekniska åtgärder missats.

Björn Hurtig som försvarar Nerijus Bilevicius. Foto: TV3

Nerijus Bilevicius fru och bror var inledningsvis misstänkta för inblandning – misstankarna mot dem avskrevs sedan helt. 

Lars Johansson, chef för avdelningen grova brott i Skaraborg och kriminalkommissarie i fallet berättar i dokumentären om spåren man hittade efter Nerijus Bilevicius. 

– Det är dels spåren inne i ladan. Blodspår, även på rep. Det är både enskilt från Nerijus och även i kombination med Lisa. Det är DNA-spår på Lisas kläder på fyndplatsen, säger Lars Johansson och tillägger:
– Det var väldigt mycket DNA-spår, säger han i dokumentären ”Den försvunna flickan”. 

 

 

I dokumentären tar Björn Hurtig upp faktumet att man hittat DNA från hans klient på Lisa Holms kläder – men inte på hennes kropp eller redskapen som användes vid mordet.

Tingsrätten och hovrätten var eniga i domarna

Lars Johansson menar i sin tur att det kan vara naturligt då Lisa hittades över fem dygn efter försvinnandet.

Lars Johansson var kriminalkommissarie i fallet Foto: TV3

Nerijus Bilevicius nekade konstant genom utredningen och hävdade att han aldrig träffat Lisa Holm – något varken tings- eller hovrätt trodde på. Båda var eniga i sina domar. 

I dokumentären berättar Björn Hurtig om vad han har för teori, något han också la fram i sitt överklagande till HD, - att Nerijus Bilevicius hjälpte till - efter mordet.  

En teori som Högsta domstolen inte ansåg att det fanns fog ett ge något prövningstillstånd för. 

– En förklaring att min klients blod har funnits på kläderna hos Lisa tror jag kan vara att han har burit kroppen, säger Björn Hurtig och fortsätter:

– Det skulle kunna vara en förklaring till varför hans blod sitter där det sitter, hans DNA sitter där det sitter. Att han hanterat byxor och kanske jacka och så vidare åt någon annan. Hjälpt till. 

Han menar också att teorin stöds av faktumet att Bilevicius frus DNA hittades såsom ett så kallat bland-DNA de två mellan. 

 

LÄS MER: Mordet på Lisa Holm

Även Lars Johansson säger att just det fyndet förbryllade polisen men han menar att det finns möjlighet att det kom dit via Bilevicius. 

I ladan där Lisa Holm tros ha överfallits och senare mördats hittades två fynd med broderns DNA på – en tejpbit och tejprullen som båda bröderna menar att de använder i jobbet.

Minnesplatsen efter mordet för drygt tre år sedan. Foto: ANNA SVANBERG

”Måste nog fundera över det i alla fall”

Björn Hurtig tycker att man avfärdat brodern som en alternativ gärningsman alldeles för lättvindigt.

– Jag har ju varit ganska öppen med det i min inlaga, jag pekar i vart fall i riktning mot brodern utan att säga att jag vet att det är han. Man måste nog fundera över det i alla fall. Det viktiga här är att säga att det finns spår från fler än Nerijus på väsentliga delar från andra personer då kan man inte utesluta en annan gärningsman. 

Lars Johansson:

– Jag kan säga så här på frågan om det är han till hundra procent, vi har producerat ett förundersökningsprotokoll som åklagaren tycker duger för åtal, han har dömts i tingsrätt och hovrätt. Vad jag tror, det spar jag till mig själv.

TV3 Dokumentär: Flickan som försvann, sänds klockan 21 på torsdagskvällen i TV3. Programmet går också att se på Viaplay och Viafree. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!