Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man jagas för våldtäkt på Linn, 26, på Avenyn

Linn Kroon, 26, hade haft en kul festkväll med sina kompisar när hon blev våldtagen av en främmande man på en toalett.
Foto: Privat

En man jagas misstänkt för att ha våldtagit Linn Kroon, 26, på Burger Kings toalett längs Avenyn i centrala Göteborg.

Nu, efter att polisen gått ut och vädjat efter tips, kan mannen ha identifierats.

Men fortfarande befinner han sig på fri fot.

– Det är jobbigt att veta att han går fri. Att han skulle kunna utsätta någon annan, säger Linn Kroon.

Lördagen den 5 oktober hade Linn Kroon från Borås varit ute och festat med sina vänner. De hade lyckats få bord på en populär nattklubb och dansade och hade roligt innan de bestämde sig för att avsluta kvällen.

– På vägen hem tänkte vi ta något att käka, det brukar vi göra efter festkvällar. Vi gick till Burger King på Avenyn, berättar Linn.

Väl där kände hon att hon mådde lite dåligt. En kompis följde med henne till toaletten, men gick sedan ut för att ha koll på deras beställning. Kompisen skulle senare komma tillbaka för att hämta Linn.

De hade en kod: Kompisen skulle knacka tre gånger på dörren för att visa att det var hon som stod utanför.

Snart bankade det hårt på dörren, berättar Linn. Det var inte tre knackningar.

– Det lät som att någon hade bråttom att komma in. Jag kände att jag själv inte behövde vara där längre, så jag öppnade dörren för att gå ut. Då blir jag i stället puttad tillbaka in i toaletten av en kille som låser dörren.

Burger King på Avenyn.
Foto: Johanna Waak

”Han sa till mig att vara tyst”

I dag, nästan två månader senare, får Linn fortfarande minnesbilder i huvudet av vad som hände där inne på toaletten.

– Han tryckte upp mig mot väggen. Jag minns att jag sa till honom att sluta, och att han sa åt mig att vara tyst. Jag tror jag försökte putta bort hans huvud. Sen våldtog han mig. 

Allt hände snabbt och Linn var i chock. Efter ett tag lämnade mannen toaletten och hon gick ut till sin kompis. Inne på Burger King stod då en polis, berättar Linn.

– Jag grät och var i chock. Jag berättade för min kompis om vad som hade hänt, då var det en polis som stod där precis vid ingången. Vi gick fram till honom direkt och berättade, sen blev vi förhörda i var sin polisbil. 

Svårt att sova om nätterna

Efteråt blev Linn skjutsad av polisen till den gynekologiska akutmottagningen på Sahlgrenska, där hon blev undersökt. Det var runt tretiden natten mot söndagen den 6 oktober. Hon hade ont, och skulle ha det en tid framöver. Men framför allt har spåren varit psykiska.

– Det känns fortfarande overkligt. Jag har försökt komma ihåg så mycket som möjligt för utredningens skull, samtidigt som man inte vill minnas. Det var som att jag stängde av när det väl hände, jag var så chockad.

– Jag har svårt att sova om nätterna och är väldigt ledsen. Ibland känner jag mig äcklad, ibland känner jag mig arg och frustrerad. 

Linn berättar att det är svårt att förstå hur det kunde hända med så många människor runtomkring. Det var många som samlats på Burger King för att äta den lördagskvällen. 

– Det är inget man förväntar sig, det är ju det sista man trodde att man skulle bli utsatt för. Det är absurt att så många var där och att polisen stod bara en bit bort. Det känns konstigt att veta. 

I dag är hon mer rädd än innan. Hon känner inte för att gå ut längre, och håller sig mer inomhus.

Polisen gick ut på övervakningsfilm på den misstänkte mannen och efter det har han blivit identifierad.
Foto: Polisen

”Har hjälpt mig själv och andra”

På torsdagen släppte polisen en övervakningsfilm från hamburgerrestaurangen i TV3:s ”Efterlyst”, vilken Aftonbladet även visade under kvällen, för att få mannen identifierad.

– Det har kommit in en hel del tips som vi jobbar vidare på, om det stämmer eller inte får vi se när vi jobbat vidare på dem, sa förundersökningsledaren Jarl Winqvist efter det, på fredagsförmiddagen.

Och på eftermiddagen säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson, till Aftonbladet att de ”tror sig veta vem mannen är”.

För GT utvecklar han:

– Vi har fått många tips som pekar mot samma person, men han är inte till fullo identifierad och han är inte frihetsberövad.

Öppen om händelsen

Det var i ett inlägg på Facebook som Linn först delade med sig av berättelsen. För henne fanns det aldrig något tvivel om att polisanmäla och hon vill vara öppen med vad som hänt henne.

– Jag har varit väldigt öppen med det, det kändes inte som ett alternativ att vara tyst. Det här är tyvärr inget ovanligt, jag har pratat med tjejer som också blivit utsatta för våldtäkt och jag har fått en massa stöd. Att vara öppen har hjälpt mig och jag tror att det också har hjälpt andra. Många har sagt att jag är stark som delar med mig och det har känts väldigt bra att få höra. 

Nu hoppas Linn Kroon att gärningsmannen kan gripas.

– Det är jobbigt att veta. Att han skulle kunna utsätta någon annan, säger hon.


Fotnot: ”Efterlyst” sänds i TV3 på torsdagar klockan 20.00 och går också att se på Viafree och Viaplay.


Våldtäkt – ett allvarligt sexualbrott

Kan ge straff upp till 10 års fängelse.