Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW om gängkriget: ”I Sverige gäller svensk lag”

Kriminella nätverk beskjuter varandra i Göteborg – hör Johanna Bäckström Lerneby.
Det pågick en storpolisinsats under onsdagen i förra veckan då gängkriminella stämt träff inne på Posthotellet.
Foto: Linda Bergh
Kriminologiprofessorn Leif GW Persson kommenterade den senaste gängkonflikten i Göteborg i Nyhetsmorgon. Bilden är en arkivbild.
Foto: OLLE SPORRONG

I augusti blossade en konflikt i Göteborgs undre värld upp mellan Backagänget och släktnätverket Ali Khan. 

Efter ett fredsmöte på Posthotellet i centrala Göteborg förefaller konflikten vara löst.

– Det här är ju en värld vid sidan av det ordinarie rättssamhället, så kan vi ju naturligtvis inte ha det. I Sverige gäller svensk lag, punkt, säger kriminologiprofessorn Leif GW Persson i ”Nyhetsmorgon” i TV4.  

Det var i onsdags förra veckan som ett 40-tal delvis maskerade personer samlades på Posthotellet i centrala Göteborg.

Enligt uppgifter till GT var det Ali Khan-nätverket och Backagänget som träffades, men det kan ha varit representanter för så många som minst fyra gäng på plats, har GP tidigare rapporterat.

I augusti blossade en konflikt upp mellan Ali Khan-nätverket och Backagänget som enligt uppgift till GT startade med en skottlossning vid en bensinstation i Bäckebol på Hisingen. 

Leif GW: ”Så kan vi naturligtvis inte ha det” 

På mötet på Posthotellet ska de rivaliserande gängen ha slutit fred, och efter mötet har det inte förekommit några nya larm om skottlossningar eller vägspärrar upprättade av kriminella.

– Nu har den konflikten tydligen lösts upp genom att man har förlikat sig ekonomiskt, den ena gängkonstellationen har betalat en summa pengar till den andra och man har upphört med sina vägspärrar och sådana saker. Det här är ju en värld vid sidan av det ordinarie rättssamhället, så kan vi ju naturligtvis inte ha det. I Sverige gäller svensk lag, punkt. Det måste även de här personerna förlika sig med, säger kriminologiprofessorn Leif GW Persson i ”Nyhetsmorgon” i TV4.

”Gillar att träffas på krogen” 

På frågan om det är vanligt att kriminella gäng träffas på publika platser som ett hotell svarar GW att det inte är något nytt påfund och minns tillbaka till en händelse i Stockholm. Då ett motorcykelgäng hade en konferens på ett hotell i Gamla Stan. 

– Jag hamnade där av en ren slump det var mycket spännande och intressant faktiskt. Jag fick ju inte delta på förhandlingarna naturligtvis men jag minns att vi satt i baren och språkade om livet och dess olika skiften. Det här är inget nytt påfund, de är i den meningen precis som alla andra människor gillar att träffas på krogen när de ska diskutera sådant här, säger GW i ”Nyhetsmorgon”.

Se mer:

Ett antal skottlossningar under kort tid har fått polisen att larma om en upptrappad gängkonflikt mellan två grupperingar i Göteborg.