Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW om bombdådet: ”Kan vara fler inblandade”

Mark Lorentzon, misstänkt för bombdådet i Göteborg, hittades död på onsdagsmorgonen. Men polisens utredning fortsätter.
Foto: Polisen / Polisen

I onsdags hittades den misstänkte bombmannen Mark Lorentzon död i Göta älv. 

Men även om polisens huvudmisstänkte inte längre är i livet fortsätter utredningen kring explosionen i flerfamiljshuset på Övre Husargatan. 

– Det man i dagsläget inte kan utesluta är att det kan vara fler inblandade. Det är en möjlighet, säger Leif GW i söndagens ”Nyhetsmorgon” i TV4.

Kaptenen på en av färjorna som trafikerar Göta älv såg på onsdagsmorgonen en kropp flyta i vattnet vid Stenpiren och larmade SOS.

Den döde identifierades senare som Mark Lorentzon – den misstänkte och internationellt efteryste bombmannen som jagats sedan explosionen på Övre Husargatan för en dryg vecka sedan. 

Att Lorentzon inte längre är i livet innebär dock inte att utredningen läggs ned, förklarade åklagare Maria Thorell senare under dagen.

– Man behöver klarlägga händelseförloppet, vi vill veta vad som orsakat explosionen. Likaså behöver vi utreda om finns andra gärningsmän. Han har varit häktad på sannolika skäl, det innebär inte att det är klart att det är han som är gärningsman, utan vi kan ha haft fel, det behöver utredas. Likaså att han kan ha agerat med någon annan.

”Kan vara fler inblandade”

Kriminologiprofessor Leif GW Persson var inne på samma spår i söndagens ”Nyhetsmorgon” i TV4:

– Det man i dagsläget inte kan utesluta är att det kan vara fler inblandade. Det är en möjlighet.

Han fortsatte:

– Det händer att även mycket kvalificerade bombmän, som Lars Tingström som är den tunga pjäsen i såna sammanhang, han var ju verksam för en trettio år sen. Även han hade medhjälpare och de hade ungefär samma syn på omgivningen som han själv hade. Det som sammanfattningsvis kallas för att de är rättshaverister. 

”Det man i dagsläget inte kan utesluta är att det kan vara fler inblandade”, säger Leif GW Person i ”Nyhetsmorgon i TV4”.
Foto: TV4

”Säkerhetspolisen höggradigt intresserad”

Om Mark Lorentzon visar sig vara skyldig till sprängdådet hade det varit en fördel om han hade hittats vid liv, menar GW Persson. Men han tror samtidigt att de flesta frågor ändå kommer att kunna besvaras.

– I ett sånt här ärende är både den vanliga polisen och Säkerhetspolisen höggradigt intresserad, så det kommer vi få veta i detalj vad som har hänt, säger Leif GW, och fortsätter:

– Det hade varit en fördel om man hittat honom vid liv, då finns det en hygglig chans att han lagt korten på bordet i kraft av sin förbannelse om inte annat. Men nu blev det ju inte så, han var skörare än vad folk hade klart för sig. Mycket talar för att det är han som har gjort det, och sen handlar det om hur det hela har gått till. Och det kan man ta reda på utan att behöva prata med honom.