Brottscentralens expert Leif GW Persson är övertygad om vem som dödade Kevin, 4. Foto: SVEN LINDWALLBrottscentralens expert Leif GW Persson är övertygad om vem som dödade Kevin, 4. Foto: SVEN LINDWALL
Brottscentralens expert Leif GW Persson är övertygad om vem som dödade Kevin, 4. Foto: SVEN LINDWALL
Robin Dahlén och Christian Karlsson, de två bröder som pekats ut, är oskydliga, enligt Leif GW. Foto: NOELLA JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅNRobin Dahlén och Christian Karlsson, de två bröder som pekats ut, är oskydliga, enligt Leif GW. Foto: NOELLA JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Robin Dahlén och Christian Karlsson, de två bröder som pekats ut, är oskydliga, enligt Leif GW. Foto: NOELLA JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Robin, då fem år gammal, förhörs av Rolf Sandberg. Foto: SVTRobin, då fem år gammal, förhörs av Rolf Sandberg. Foto: SVT
Robin, då fem år gammal, förhörs av Rolf Sandberg. Foto: SVT
Polis lägger blommor vid platsen där Kevin, 4, mördades. Foto: STEFAN HYTTFORSPolis lägger blommor vid platsen där Kevin, 4, mördades. Foto: STEFAN HYTTFORS
Polis lägger blommor vid platsen där Kevin, 4, mördades. Foto: STEFAN HYTTFORS

Leif GW:s misstanke: Han dödade Kevin, 4

Publicerad

Efter att ha gått igenom den gamla förundersökningen i Kevin-fallet tror Leif GW Persson att en, då 13-årig, pojke är gärningsmannen.

Polisen vill å sin sida inte svara på om 13-åringen – eller någon annan – är misstänkt i utredningen.

– Det finns ett antal namn, säger Tomas Johansson, utredningschef på polisen.

– Jag, och sådana som jag, hade nog fått ordning på utredningen inom loppet av några dagar, säger Brottscentralens expert, Leif GW Persson.

Sedan 1998 har två bröder, Christian och Robin, varit utpekade som 4-årige Kevins mördare.

Men den egentliga mördaren har hela tiden gått att hitta i den gamla förundersökningen, enligt polisprofessorn och Brottscentralens expert, Leif GW Persson,

Han menar att en 13-årig pojke är mest intressant i utredningen. Nio månader efter Kevins död greps han på bar gärning för en våldtäkt på en treårig pojke. Våldtäkten ägde rum i närheten av den plats där Kevin blev dödad.

– Det som är obegripligt är att de inte har förstått det men för varje tänkande människa är det alldeles uppenbart utifrån deras eget utredningsmaterial vem som är den högst sannolike gärningsmannen. Jag, och sådana som jag, hade nog fått ordning på utredningen inom loppet av några dagar, säger Leif GW Persson.

De har ju öppnat upp förundersökningen igen. Vad tror du kommer ske?

– Det är bara att de ringer mig så ska jag tala om vem det är. Men om du frågar mig vad som kommer ske så kommer det inte hända ett dugg.

 

LÄS MER: Leif GW Perssons krönika om Kevin-mordet 

 

 

Christian Karlsson under en pressträff i Stockholm.Foto: NOELLA JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

 

Förhör i den nya förundersökningen

Efter flera granskningar av fallet Kevin öppnades förundersökningen om det snart 19 år gamla mordet på nytt.

Tomas Johansson, chef för utredningssektionen i polisregionen Bergslagen, leder utredningen - som inga poliser från Värmland deltar i, för att undvika en jäv-situation.

Han har sett Leif GW Perssons åsikter om utredningen, men säger att han inte har samma mandat att uttala sig om vem han tror har gjort det.

Tomas Johansson säger att man har hållit förhör i utredningen - men vill varken bekräfta eller dementera om 13-åringen, eller någon annan, är misstänkt.

– Det förekommer ett antal namn i förundersökningen. Men det är namn och vi måste kolla upp vad de här har att tillföra utredningen. Så vi är i inledningen av det, och det kommer ta en stund. Och så får vi se var vi landar. I övrigt kan jag inte uttala mig om den frågan, det är förundersökningssekretess, säger Tomas Johansson.

 

Rolf Sandberg höll i utredningen om Kevins mord.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM / NICLAS HAMMARSTRÖM

 

Om skadestånd: "Närmast som en örfil"

Enligt Leif GW Persson är Kevin-fallet en rättskandal.

– Speciellt med tanke på att det drabbar två barn, det är ganska förskräckligt. Och det som är ännu hemskare är att det aldrig kommer hända någonting med den åklagare som var förundersökningsledare och de poliser som skulle göra det här jobbet, som de inte bara misslyckades med utan helt enkelt misskötte. Det kommer inte hända ett "pillekvitt" med dem.

Enligt Christians advokat Thomas Olsson blir ett eventuellt skadestånd en senare frågar för bröderna. Först ska bröderna bli rentvådda, enligt honom.

Men om de blir rentvådda väntar ändå inga astronomiska summor för de i 19 år utpekade bröderna, enligt polisprofessorn Leif GW Persson.

– Jag kan inte utesluta att de här två gossarna får ett skadestånd så småningom i storleksordningen 100 000 kronor var, vilket är närmast som en örfil med tanke på vad de har utsatts för, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER