Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledare i Red Devils blir av med vapnen

Hells Angels uppfyller EU:s uppsatta kriterier för organiserad brottslighet.
En högt uppsatt medlem i Red Devils, Hells Angels undergruppering, har blivit av med sina vapen.Foto: BOBBO LAUHAGE / KAMERAPRESS/IBL
Red Devils-medlemmen säger att han är laglydig och att hans stora intresse är motorcyklar.Foto: JOHANNES FOSSEUS

En ledare inom Hells Angels supportergrupp Red Devils MC Halland blir av med sina skjutvapen – vilka han haft i sin ägo i flera decennier.

Enligt polisen finns det risk för att vapnen kan ”missbrukas” i den miljö mannen befinner sig i.

Mannen är enligt polisens uppfattning en högt uppsatt medlem i Red Devils MC Halland, en supportergrupp till Hells Angels.

I juni beslutade polismyndigheten att omhänderta hans vapen, ammunition och tillståndsbevis och hänvisade till att ”det finns risk för att den miljö han vistas i medför att vapen kan komma att missbrukas”. 

Mannen överklagade beslutet och redogjorde för att han är drogfri, inte straffad för annat än mindre trafikbrott de senaste åren och har ”ett ansvarsfullt arbete”. Dessutom lade han till att flera av vapnen är arvegods.

Supportergrupp till Hells Angels

Nu har saken gått till förvaltningsrätten och polisen står på sig:

Bedömningen av NN:s lämplighet som vapeninnehavare är inte kopplad till hans medlemskap i Red Devils som sådant, utan till den miljö som han befinner sig i med anledning av hans medlemskap tillsammans med en ledande ställning”, skriver polisen bland annat.

Polisen trycker på att Red Devils är en undergruppering till Hells Angels som uppfyller EU:s uppsatta kriterier för organiserad brottslighet. Enligt polisen utövar organisationen disciplin och kontroll över medlemmarna och det finns misstanke om ”allvarliga kriminella handlingar” bland dem, vilket flera domar pekar på.

Och polisen får rätt – förvaltningsrätten avslår Red Devils-ledarens överklagande. Enligt rätten har polismyndigheten ”haft tillräcklig grund” för att omhänderta mannens vapen. Mannen får dock ytterligare en chans. Han kan nämligen överklaga förvaltningsrättens beslut och i så fall går målet vidare till kammarrätten.

 

Uteslutna medlemmar riskerar böter och att bli utsatta för våld.