Larmet: Poliser stjäl beslagtaget gods

Skriver i intern chatt: ”Kommer aldrig sluta”.
Polis som rotar i ”skubblådan”.
Foto: PRIVAT

Här avslöjas polisens gruppchef med att rota i lådan för beslagtaget gods.

GT kan i dag avslöja interna meddelanden där poliser berättar om hur de stjäl beslagtagna elverktyg.

”Jag lägger pax på en muttermaskin om någon får syn på en, gött när vinterdäcken skall på”, skriver en av poliserna.

Under GT:s granskning, om systematiska interna stölder på polishuset i Göteborg, anmälde polisledningen sig själva till avdelningen för internutredningar.

LÄS MER: Polischefen Erik Nords svar om stöldanklagelserna

Den 5 januari, klockan 03.17 på natten, står ett polisbefäl och rotar i en låda nere i källaren på polishuset i Göteborg.

Mannen är ett av Göteborgspolisens ansikten utåt på fältet. Han är gruppchef och yttre befäl i ett arbetslag med ett femtontal poliser, med ansvar för att leda och styra polisernas arbete ute på fältet. Mannen har bland annat fått förtroendet att vara så kallad polisinsatschef i samband med en större insats där över 100 poliser var involverade. 

Det polisbefälet då inte vet, nere i källaren, är att han blir filmad.

Som ett internt skämt, av allt att döma, filmas han av en kollega i arbetslaget medan han går igenom lådor med föremål som tagits från misstänkta brottslingar. 

Se filmen: Här rotar polisbefälet i godslådan

Polischefen om filmen: ”Ser illa ut”.

”Godbitar i lådan”

Lite senare läggs videoklippet ut i en intern diskussionsgrupp på meddelandetjänsten WhatsApp.

GT har tagit del av de aktuella konversationerna, som under en tid cirkulerat bland yngre poliser i Göteborg utan att någon agerat.

Polismannen som lägger ut klippet skriver, som en kommentar till filmen:

”Hoppas 2019 har mer godbitar i lådan”.

Följt av en smiley.

”LYCKAN VAR TOTAL”. Poliserna skriver i sin interna grupp om en muttermaskin och en tigersåg.
Foto: PRIVAT

Det filmade polisbefälet reagerar så här på kollegans filmklipp:

”Hahaha va fasen!”.

Sedan beskriver gruppchefen hur han, vid tillfället när han filmades vid lådan, fick med sig en tigersåg.

”När jag rotade den gången hittade jag en milwaukee tigersåg. Lyckan var total.”

En tigersåg av märket Milwaukee har ett nypris på mellan 2 000 till 4 000 kronor.

I samma diskussion skriver också en annan polisman om befälet:

Ha ha den jäveln. Jag lägger pax på en muttermaskin om någon får syn på en, gött när vinterdäcken skall på”.

”SLUTAR ALDRIG”. Gruppchefen får frågan om han inte ska sluta rota i lådan och svarar ”...aldrig!!”.
Foto: Privat

En annan polisman i gruppen, som också varit tillförordnat yttre befäl, frågar sin gruppchef om tigersågen:

”Skulle inte du sluta rota i skubblådan (namn på befälet)?”

Gruppchefen svarar:

”Nej det kommer jag aldrig!!”.

I det aktuella arbetslaget, där alla genom chattkonversationen bevisligen fått tillgång till eller deltagit i kommentarerna, finns flera personer på ansvarsfyllda positioner inom polisen i Göteborg. Totalt tre av dem är eller har hoppat in som yttre befäl. Det finns en facklig representant, ett skyddsombud och en polisman som senare fått en högre chefsbefattning i polishuset.

– Det har säkert förekommit stölder, säger en av dem kortfattat.

Föremålen registreras inte

I den aktuella lådan läggs mestadels gods som beslagtagits enligt paragrafen 36:3 i brottsbalken, det vill säga föremål som klassats som brottsverktyg och tagits från misstänkta gärningsmän. 

Föremålen ska enligt polismyndighetens föreskrifter, under strikt reglerade former, förverkas, säljas eller återlämnas till ägarna. 

Men enligt GT:s källor sker ingen registrering av föremålen i lådan. Bilder från lådorna visar att där finns allt från knivar, knogjärn och pistolattrapper till dyrare elverktyg.

På GT:s bilder inifrån polishuset på Stampgatan syns bland annat skruvdragare av märket Makita, ett elverktyg av märket Hitachi och en vinkelslip av okänt fabrikat.

BILDER INIFRÅN POLISHUSET. Bilderna från lådorna i polishusets källare visar hur det slängs allt från dyrare verktyg till brytverktyg och en leksakspistol.
Foto: PRIVAT

Uppgifterna om stölder har rört upp känslorna bland några av poliserna i polishuset.

Flera källor inom Göteborgspolisen uppger för GT att stölder pågått under en längre tid.

Långt fler än en handfull personer från det aktuella arbetslaget uppges ha varit involverade.

– Det har satts i system att man tar grejer ur lådan. Poliser från hela huset springer där nere och tar grejer. Det är för jäkligt att poliser som ska vara föredömen håller på med detta, säger en polisman.

För de verkliga ägarna av verktygen försvinner de utan spår.

Elverktygen som försvann

Ett exempel på hur det kan gå till hittar vi i samband med ett ingripande en sen söndagskväll, den sjunde januari i år, när tre män greps nära Chalmers tekniska högskola. 

Alla tre var kraftigt påverkade, polisen misstänkte GHB, och ambulans tillkallades. 

I förundersökningsprotokollet framgår att en av männen i förhör säger att han vid gripandet hade en väska innehållande bland annat en kap- och en slipmaskin.

Men – av dessa dyra verktyg finns inte ett enda spår i förundersökningsprotokollet.

Där skriver polisen endast att narkotika och två läsplattor tagits i beslag vid tillfället.

Ett mejl, som GT tagit del av, visar att mannen senare hörde av sig till polisen.

Han säger att han vill ha tillbaka verktygen, som tillhör hans arbetsgivare. Men beskedet blev att verktygen inte fanns registrerade i ärendet och ej stod att finna.

Verktygen var spårlöst försvunna.

Handläggaren i ärendet bekräftar att mannen hört av sig:

– Han saknade en del verktyg. Men jag hittade inget när jag slog på det, utan tog detta vidare till förundersökningsledaren.

UR POLISUTREDNINGEN. Narkotika och läsplattor, men inget om verktyg i polisens utredning.
Foto: Polisen

Förundersökningsledaren, Klas Olsson, svarar efter att ha letat i polishuset att han inte hittat varken föremålen eller nåt spår efter dem i register och beslagsförvaringen.

– Om vi leker med tanken att väskan blev kvar i bilen, att konstaplarna tagit den, så är det en stöld som ska anmälas. 

– Men vi måste ha skäl att tro att ett brott har begåtts. 

Men görs inte någon rutinanmälan eller andra åtgärder när en person efterfrågar sina ägodelar och ni hittar dem inte? 

– Jag vågar inte uttala mig hur det ska hanteras. Rutinerna när nåt försvinner som är formellt beslagtaget är tydligare. 

Han säger, generellt om Göteborgspolisens beslagshantering:

– När vi är så underbemannade som vi är, så är detta inte prioriterad verksamhet och det råder även, vågar jag påstå, en viss okunskap.

Polischefen överväger anmälan

Chef på polishuset är polisområdeschefen för Göteborg city, Teodor Smedius. 

Sedan GT ställt frågor om de påstådda stölderna valde han tidigare under veckan, utifrån tidningens frågor, att lämna in en kortfattad polisanmälan om stöld eller tjänstefel till avdelningen för särskilda utredningar. En åklagare beslutade dock omgående att inte inleda förundersökning eftersom uppgifterna ansågs för vaga.

– Uppgifterna är intressanta och kan komma att tittas vidare på i ett senare skede, men i det här läget bedömdes att ingen förundersökning ska inledas, säger Stina Karlgrund på polisens avdelning för särskilda utredningar.

När Teodor Smedius på polishuset konfronteras med filmen och utdrag ur konversationerna säger han: 

– Jag tänker att det här sättet att uttrycka sig mellan poliser är jätteolämpligt. Utdraget ur sitt sammanhang så ser det jätteilla ut. Det här är polisanmält så klart. 

Han säger att han pratat med gruppchefen, som skriver om en tigersåg, och att denne förklarat det hela med att det var ett skämt. Smedius säger att en eventuell utredning får visa vad som är sant men att han inte hittat något konkret som styrker att det är ett skämt.

”SER ILLA UT”. Polischefen Teodor Smedius säger i en intervju med GT att kommentarerna är ”olämpliga” och ”ser jätteilla ut”.
Foto: HENRIK JANSSON

– Det kan inte jag svara på. Det är bara så absurt att en polis, som dessutom är chef, skulle stjäla på sin arbetsplats och dessutom skriva och berätta om det. Det är det som är skämtet. Konstigare saker har hänt och utredningen får visa om det här tillfället är så eller inte.

Han säger sig inte ha fått några signaler om stölder ur lådorna, men att den tidigare chefen nu i efterhand sagt att det tidigare funnits vissa problem med beslagshanteringen.

– Om det är så att man tar saker, oavsett värde, som är beslagtagna. Så är det inte bara helt förkastligt. Utan också olagligt. Men jag har inte hört nåt om det. 

– Jag har pratat med förra chefen som var här före mig. Han menade att det fanns nåt tillfälle där det hade funnits någonting och det blev anmält. Då pekade man på rutinerna. Exakt hur det skulle gå till och hur hanteringen skulle vara. Men jag kan inte detaljerna kring det. 

På telefon säger Teodor Smedius först flera gånger att det bara förvaras ”skräp” i de aktuella lådorna. Vid intervjun på polishuset, sedan han sett bilder på dyrare verktyg i lådorna, kallar han lådorna i stället ”förenklad beslagshantering”. 

– Vi har jobbat med det här i flera år att få ordning på detta. För vi påträffar väldigt mycket gods när vi gör ingripanden. Det ska hanteras enligt lagstiftning och riktlinjer. 

– Jag har inte märkt att problemen har ökat. Men det kan vara så att vi genom det här ärendet eller annat behöver se över det igen. 

Han medger också att alla beslagsföremål inte registreras.

– Om man stoppar en missbrukare som gör inbrott kan han i sin bil ha hundratals föremål. Det är jättesvårt att skriva in allting. Det är ogörligt att hantera på det sättet men min uppfattning är att poliserna där ute försöker göra så gott de kan. 

När saker ej registreras, öppnar inte det risken för stölder?

– Jo, det är klart. Och det är därför det ska registreras. Och vi har tydliga riktlinjer, men det kanske är läge att jag går igenom detta igen och tydliggör.

Anders Börjesson, numera högt uppsatt polischef som biträdande polisområdeschef över hela Göteborg, säger sig inte veta om stölder men berättar om de tidigare problemen med beslagshantering:

ANSVARIG CHEF. Biträdande polisområdeschefen i Göteborg, Anders Börjesson, var chef över citypolisen när kommentarerna gjordes i den interna gruppen.
Foto: PRIVAT

– Vi såg att de där beslagen sköttes inte som de skulle skötas.

– Vi hade en incident och förtydligade då hur det ska diarieföras. Så jag blir väldigt förvånad.

– Det här låter inte bra. Vi får utreda och titta på det. Det är inte mer med det. 

GT har upprepade gånger varit i kontakt med gruppchefen som skriver om en tigersåg.

Konfronterad, med uppgifterna om filmen och sina kommentarer, hävdar han att det hela var ”ett skämt”. Men han har svårt att förklara vad skämtet består i.

– Det var sjukt olämpligt att skriva så och skoja om det.

– Dålig och dum jargong. Vi har pratat om det, att vi ska tänka på hur vi uttrycker oss.

Vad är då humorpoängen här?

– Det är en befogad fråga. 

Det finns ingen poäng?

– Nej, det finns ingen punchline. Jag kommer inte få jobb på Norra Brunn. 

– Det är skitbarnsligt. 

AVSLÖJAD. Polismannen i polishusets källare när han söker i lådorna.
Foto: PRIVAT

Det yttre befälet hävdar att skämtet är kopplat till polisers dåliga löner och att det bara finns ”skräp” i lådan.

– Det är för att det är bara skräp i den här lådan. Jag tror att du kan relatera till att återberätta ett i grunden redan dåligt skämt. Det handlar om att vi tjänar dåligt och har inte råd att köpa elverktyg.

GT:s bilder inifrån polishuset avslöjar dock annat än ”skräp”, med bilder på både vinkelslipar och skruvdragare i lådan.

– Handen på hjärtat så har jag inte sett nåt sånt, säger polisbefälet.

Stölder inom polisen är ingen isolerad företeelse i Göteborg, men fallen anses svåra att bevisa och ytterst få fall leder till åtal och domar.

Hundratals stöldfall

SVT:s ”Uppdrag Granskning” rapporterade 2011 om omfattande interna polisstölder av beslagtaget gods.

Det gällde inte minst Göteborg med uppgifter om interna kassaskåpsstölder på tiotusentals kronor och även mobiltelefoner, smycken och klockor som försvunnit på polishus.

Statistik som GT nu begärt ut från särskilda åklagarkammaren, som handlägger brott inom polisen, visar att problemet fortsatt. Under de senaste fem åren har det anmälts mellan runt 200 och 300 fall per år av stölder kopplade till polisanställda i hela landet.

Anders Jakobsson, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren.
Foto: ÅKLAGARMYNDIGHETEN

Hittills i år har 161 fall av stölder anmälts, varav endast två lett fram till åtal samt en fällande dom.

Anders Jakobsson, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren, säger att det är svårt att hitta bevis .

Och detta just på grund av bristande rutiner hos polisen.

– Det är svårt överlag att bevisa en stöld, men polisen har olika rutiner för hur de exempelvis förvarar pengar. Där pengarna ligger bör man ha rutin när man går in i ett låst att man har en logg eller kamera, för att slippa alla dessa påståenden. Men där är man inte riktigt. 

FLERA FALL AV POLISSTÖLDER

 POLISVAKT STAL I BYGGAFFÄR

I april 2019 dömdes en 29-årig arrestantvakt hos polisen för stöld av Borås tingsrätt. Mannen hade enligt åtalet tagit en djuphålsmärkpenna och ett kapselmåttband, värt 248 kronor, i bygghandeln Hornbach i Borås. Han menade i förhör att han stoppat på sig varorna av misstag. 


 28 800 KRONOR BORTA I POLISHUSET

Polisen i Örebro anmäler sig själva i januari 2019 sedan man, enligt anmälan, upptäckt att det vid kontrollräkning av pengar i beslag fattas 28 800 kronor. I ett narkotikaärende hade 40 000 kronor i kontanter tagits i beslag. Men när personal kontrollräknade så fattats 28 800 kronor. I mars lade åklagaren ner utredningen sedan man inte kunnat hitta någon misstänkt gärningsman.


 UTRUSTNING STALS I POLISHUSET

I februari 2019 lägger en åklagare ner en utredning om en stöld på polishuset i Stockholm. En polisman har blivit av med dyr utrustning, bland annat en filmkamera och radiokommunikationsutrustning, i sitt skåp i huset. Trots att det krävs kort och kod för att komma in i omklädningsrummet lyckas utredarna inte bevisa vem som legat bakom stölden och fallet läggs ner.


 POLISMAN STAL TJÄNSTEVAPEN

En polisman i Umeå dömdes 2016 för en lång rad stölder, bland annat av tjänstevapen. Året därpå dömdes han igen, nu bland annat för att tagit med sig stöldgods hem, bland annat två fyrhjulingar. Hovrätten fastställde straffen 2017. 


 STÖLD UR POLISENS KASSASKÅP

I februari 2018 anmäler polisen i Uppsala att någon tagit 4000 kronor ur ett låst säkerhetsskåp inne på polishuset. Upptäckten gjordes när kontanterna skulle flyttas. Åklagaren ansåg dock inte att det gick att bevisa att någon gjort sig skyldig till brott och ärendet lades ner i april.