Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två klaner strider – en man mördad

En skottlossning har inträffat i Hjällbo i Göteborg och i samband med händelsen har fyra personer förts till sjukhus. Enligt uppgifter till GT har en man blivit skjuten i huvudet.
Skottlossningen inträffade strax före 13.30 på söndagen.
Foto: Christian Börjesson
En man sköts till döds i Hjällbo.
Foto: Christian Börjesson
En man har gripits och senare anhållits misstänkt för mord. Enligt uppgifter till GT är han i 20-årsåldern.
Foto: Christian Börjesson

En man sköts på söndagen ihjäl i Hjällbo i Göteborg – något som kopplas till en pågående konflikt mellan två släkter i Göteborg. 

Enligt uppgifter till GT är offret en 44-årig man som sköts i huvudet, och en man har anhållits för mord. 

Händelsen har samband med oroligheterna i området på fredagskvällen – då uppstod ett våldsamt upplopp med omkring 100 personer inblandade.

– Vi ser en allvarlig situation och ska göra allt för att den inte ska eskalera, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.    

Larmet om skottlossningen i Hjällbo kom till polisen klockan 13.23 på söndagen. Skjutningen inträffade i närheten av torget och det ska ha varit tumult med flera personer inblandade på platsen. 

– En person är skadad och förd till sjukhus. Vi har mycket personal på plats. Flera enheter är där, förklarade Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson, inledningsvis.

Enligt uppgifter till GT är offret en 44-årig man. Under eftermiddagen meddelade polisen att han avlidit av sina skador och enligt samma uppgifter sköts mannen i huvudet. 

Polisen bekräftar även att en man, enligt uppgifter i 20-årsåldern, har gripits och anhållits misstänkt för mord. 

”Vi utesluter inte i nuläget att eventuellt fler kan komma att gripas i samband med händelsen”, skriver polisen på sin hemsida.

På söndagskvällen meddelade Sahlgrenskas presstjänst att totalt fem personer vårdas på sjukhuset efter händelsen i Hjällbo.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen utesluter inte fler gripanden i ärendet.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Totalt fördes fem personer till Sahlgrenska universitetssjukhuset efter skjutningen.  

Några uppgifter om deras hälsotillstånd kunde sjukhuset dock inte lämna på grund av sekretess och pågående förundersökning. 

Många vid avspärrningarna

Polisen upprättade efter händelsen avspärrningar vid parkeringen framför ingången till Hjällbo centrum. Ett stort antal personer samlades utanför och det var upprörd stämning. 

Även polishästar, nio ambulanser och ambulanshelikopter var på platsen. 

Enligt uppgifter till GP ska den misstänkte mördaren ha hunnits ikapp av en lynchmobb – men räddats från dem av polisen, när han greps. 

Ett stort antal polisenheter var sedan kvar under kvällen och under måndagen hade polisen en ökad närvaro på platsen. 

– Det har varit oroligt på platsen i samband med händelsen, sedan har det bitvis lugnat ner sig och sedan blivit stökigt igen, sa Fredrik Svedemyr hos polisen under söndagen. 

Polisen vädjar också om hjälp från allmänheten och vill att den som har tips eller har sett något i samband med händelsen tar kontakt.

Troligen gängkonflikt

Polisen har haft en hög närvaro i Hjällbo sedan i fredags då det bröt ut oroligheter i samband med ett större bråk. Bråket urartade i ett upplopp med omkring 100 personer inblandade.

32 personer omhändertogs, varav alla utom tre senare släpptes. De anhölls misstänkta för våldsamt upplopp.

Polisen uppgav på lördagen att det troligen handlade om en gängrelaterad konflikt där nätverket Ali Khan var den ena parten. 

GT erfar att bråket började tidigt på fredagseftermiddagen med att en person i Ali Khan-gänget blev misshandlad. Uppgifterna gör också gällande att de senare oroligheterna på kvällen uppstod i samband med att Ali Khan skulle hämnas motparten, som är en annan släkt.

– Vi ser en allvarlig situation och ska göra allt för att den inte ska eskalera, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, på måndagsmorgonen.

Polisen utreder koppling

Trots bråket på fredagen var det under lördagen lugnt i området. Polisen fanns på plats för trygghetsskapande åtgärder och hade inlett en ”särskild händelse” på fredagen.

Det innebär att de får utnyttja alla möjliga resurser för att stävja situationen. 

– Den ligger fortsatt kvar, säger Fredrik Svedemyr. 

Han bekräftar att skottlossningen har samband med händelserna under fredagen.

– Det ligger en konflikt i botten mellan olika konstellationer i området, säger han.


En skottlossning har inträffat i Hjällbo i Göteborg. En person är förd till sjukhus, skadeläget är oklart.